Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest hlavy / foto: shutterstock

Nepodceňujte příjem hořčíku

Trápí vás migrény, křeče svalů nebo únava? Možná vám chybí hořčík. Jeho příjem se nevyplatí podceňovat!

Hořčík neboli magnezium, naše tělo nezbytně potřebuje. Má pozitivní vliv na stav zubů, kostí, kloubů i cév, ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Pokud navíc sportujete nebo trpíte cukrovkou, měli byste svůj příjem hořčíku ještě zvýšit. Totéž platí pro těhotné ženy a jedince se zvýšenou fyzickou i psychickou zátěží.

Naše tělo není schopné si hořčík samo vytvořit, je proto potřeba ho dodávat. Je vhodné zařadit do jídelníčku dostatek potravin s obsahem tohoto minerálu, nebo ho doplňovat ve formě potravinových doplňků. Na hořčík je bohatá zejména listová zelenina, dále pak například avokádo, banány, kakao či hořká čokoláda, ořechy, celozrnné pečivo, ryby, mléčné výrobky nebo sója.

Hladinu hořčíku nepříznivě ovlivňuje stres, málo spánku, některé léky (jako například hormonální antikoncepce) a nadměrná konzumace alkoholu.

Příjem hořčíku se rozhodně nevyplatí podceňovat! Jeho nedostatek způsobuje celou řadu problémů. Které?

Špatný spánek

Hořčík potřebujeme pro kvalitní spánek a relaxaci. Při potížích se spánkem doporučují lékaři dodávat hořčík před ulehnutím do postele alespoň po dobu osmi týdnů. Pak se vám bude lépe spát, budete se probouzet opravdu odpočinutí a nebudete se v noci tak často budit.

Depresivní stavy

Magnezium přispívá k regulaci hormonů a tvorbě serotoninu, který má vliv na náš emoční stav. Díky přísunu hořčíku dokážete lépe bojovat s úzkostí a depresí. Studie odborníků z univerzity ve Vermontu dokázaly, že pravidelný příjem hořčíku výrazně zlepšuje psychický stav člověka.

Špatná činnost srdce

Optimální tepovou frekvenci má na svědomí také hořčík, stejně jako správnou funkci srdce. Nedostatečný příjem hořčíku má mnohdy za následek srdeční arytmii.

Bolesti hlavy a svalové křeče

Nedostatek hořčíku se také projevuje bolestmi hlavy, svalovými křečemi, záškuby v očích a končetinách a únavou. V extrémním případě nedostatek hořčíku vede i ke kolapsu organismu.

Kožní problémy

Kožní problémy také úzce souvisí s nedostatečným příjmem magnezia. Pokud vás tedy trápí podrážděná kůže, ekzém, akné a podobné potíže, nepodceňujte příjem hořčíku.

Nepodceňujte příjem hořčíku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!