Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prázdný talíř / foto: shutterstock

Jídlem proti depresím – výživová psychiatrie

Odborníci zjistili, že pravidelnou konzumací těchto potravin můžete předejít depresivním stavům, případně zmírníte jejich projevy.

Podzimní sychravé dny se blíží a s nimi často přichází i ponurá nálada. Často jsme bez energie, nic nás nebaví a máme sklony k melancholii a pesimismu. Někdy se takové pocity prohlubují do nepříjemných duševních stavů, které mohou odstartovat i deprese. Abyste těmto stavům předešli, zařaďte do svého podzimního jídelníčku potraviny, které vás zaručeně ochrání před případnými chmury, dodají vám elán i nastartují metabolismus. Odborníci z oblasti výživové psychiatrie doporučují jídla, která pomáhají bojovat proti depresi.

Jogurt

Díky obsahu živých bakterií jde o potravinu, které vděčíme za bezproblémové fungování celého trávicího systému. Působí však blahodárně také na naši mysl, což zjistili vědci z lékařské fakulty ve Virginii. Ti zkoušeli potlačit symptomy deprese u myší tím, že je pravidelně krmili probiotickými bakteriemi pocházejícími z živých jogurtových kultur, známými jako Laktobacily. Experiment zafungoval, a tak je jogurt jedna z hlavních potravin, která je doporučována při nepříjemných duševních stavech. Raději než po light verzi však sáhněte po poctivém plnotučném jogurtu..

Losos

Pro vývoj a správnou funkci nervové soustavy potřebuje naše tělo Omega-3 mastné kyseliny. Jejich nedostatek se projevuje právě špatnou náladou a zhoršenou pamětí. Jeden z nejlepších způsobů, jak dodat našemu tělu pořádnou dávku těchto výživných mastných kyselin, je právě častá konzumace mořských ryb. Konkrétně losos stojí na vrcholu seznamu potravin s nejvyšším obsahem Omega-3 mastných kyselin. Z jedné polévkové lžíce rybího tuku z lososa jich dodáte tělu 4, 767 miligramů, což je 119% doporučené denní dávky.

Hořká čokoláda

Také tato pochoutka byla podrobena vědeckému výzkumu spojeného s depresemi a úzkostmi a výsledky byly překvapující. U psychicky nemocných osob došlo k výraznému zlepšení jejich úzkostných stavů, avšak po přerušení se jim opět symptomy navrátily. Za výrazné zlepšení může hlavně vysoká dávka hořčíku, která se v hořké čokoládě vyskytuje. Konkrétně je v jednom čtverečku obsaženo 95 miligramů tohoto důležitého minerálu, což je 24% doporučené denní dávky. Ke spokojenosti si proto stačí vychutnat čtyři kousky této lahůdky a váš organismus by měl být pozitivně naladěn.

Cizrna

Cizrna je luštěnina, kterou řadíme do komplexních sacharidů, tedy těch zdravějších, které je naše tělo schopno zpracovávat pomaleji. Díky tomu si může uschovat potřebnou energii, kterou pak využívá při nepříjemných pocitech a stavech, a díky které zvládá náročné situace snadněji. Není to však jen energie, kterou nám cizrna dodává. Obsahuje totiž zinek, což je velice důležitá látka, která se prokazatelně podílí na zlepšení nálady. V jednom šálku naplněném cizrnou najdete přibližně 17% doporučené denní dávky zinku a způsoby konzumace této luštěniny jsou opravdu pestré. Můžete ji přidávat do salátů, pod maso, výborná je také cizrnová kaše nebo ji lze použít k výrobě různých pomazánek.´

Cottage sýr

Tvarohový sýr se může pochlubit vysokým obsahem vitamínu B, který zlepšuje náladu a ulevuje od úzkostí. Pokud ho užívají pacienti s chronickou schizofrenií  spolu s antipsychotickými léky, může výrazně snížit příznaky této choroby. V jednom šálku naplněném tvarohovým sýrem najdeme přibližně 16% doporučené denní dávky vitamínu B a nejlépe si ho vychutnáte na čerstvém chlebu posypaném jemně nasekanou pažitkou.

Jídlem proti depresím – výživová psychiatrie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!