Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Emoční přejídání / foto: shutterstock

Přejídání v emocích: Když se člověk uklidňuje jídlem

Jíst bezpochyby potřebuje každý jedinec. Ovšem mnohdy člověk nejí pouze kvůli hladu, ale zajídá stres, smutek nebo po jídle sáhne jenom tak z nudy. A tomu se říká emoční přejídání.

Emoční přejídání je spojeno se stresem či s nejrůznějšími emocemi. Člověk pak jí kvůli stresu, emocím nebo nudě. Pomocí jídla si dotyčný jednoduše zlepšuje náladu. A to je pochopitelně chyba. Emoční přejídání s sebou přináší nejen zvýšené riziko nadváhy a obezity, ale také souvisí s rozvojem dalších zdravotních problémů. Psychické problémy navíc zkrátka jen tak nezmizí, když se člověk nají.

Pro emoční přejídání (či emoční hlad) je typické, že se člověk cítí dobře v okamžiku, kdy konzumuje nějaké jídlo. Tento pocit spokojenosti však během krátké chvíle zmizí, a dotyčný tak musí sáhnout po dalším jídle. Spokojenost navíc brzy vystřídají výčitky z toho, že se člověk neustále přejídá. Je to zkrátka začarovaný kruh. 

Lidé mnohdy „zajídají“ stres, smutek, samotu, naštvanost nebo nudu. V těchto chvílích jednoduše sáhnou po něčem dobrém na zub. Přejídání však žádné problémy nevyřeší, jenom je na chvíli zamaskuje. Přitom jediným správným řešením je odhalit pravou příčinu přejídání a tu začít řešit. Třeba s pomocí psychologa či lékaře.

Emoční hlad se zpravidla projevuje velmi akutní a náhlou potřebou něco sníst. Oproti tomu klasický hlad se většinou neobjevuje náhle. V případě emočního hladu se navíc nejedná ani tolik o hlad, jako spíše o chuť – na něco sladkého, na brambůrky nebo třeba na pizzu. Člověk se pak také velmi přejídá. Někdy zkrátka jí až do chvíle, než všechno sní.

Emoční přejídání je pak spojeno s pocitem lítosti, hanby, provinění. Problém je v hlavě. A proto by si měl člověk uvědomit, v jakých chvílích a situacích sahá po jídle. Když se cítí smutný a osamělý? Když ho něco trápí? Když je ve stresu? Když pak odhalí příčinu, může ji řešit – a to jinak, než jídlem.

Mezi nejčastější příčiny emočního přejídání patří stres. Při dlouhodobém působení stresu dochází k nadměrné produkci hormonu kortizolu, který mimo jiné způsobuje u člověka chuť na něco dobrého. Řešením však rozhodně není hledat útěchu v jídle! 

Mnoho lidí pak také jí jenom tak z nudy. Prostě nemají co dělat, a tak sáhnou třeba po čokoládě nebo pytlíku chipsů. Řešení tohoto problému je pak jednoduché – člověk se musí zkrátka nějak zaměstnat.

Emoční přejídání může mít svůj základ také v dětství. Pokud vás jako dítě brali rodiče za odměnu do cukrárny nebo třeba pizzerie, je u vás riziko rozvoje emočního přejídání výrazně vyšší.

Přejídání v emocích: Když se člověk uklidňuje jídlem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!