Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Imunita / foto: Shutterstock

Víte, jak zlepšit imunitu? Přinášíme tipy, na kterých se shodují i výzkumníci ve svých studiích

Při nepříznivých venkovních teplotách stoupá i naše nemocnost. Pokud nechcete půlku zimy strávit v nemocní v posteli, máme pro vás několik rad. Vyzkoušejte je, zda se vám osvědčí.

Často si myjte ruce

Podle výzkumů nemusíte používat speciální dezinfekční mýdlo. Stačí to klasické a teplá voda. Vědci z Naval Health Centre v San Diegu zjistili, že se až o 45 % snížil počet onemocnění dýchacích cest u všech lidí, co si umývali ruce 5x denně.

Vlastní propiska se vyplatí

Nepodepisujte na institucích dokumenty erární propiskou. Viry a bakterie ulpívají na jejím povrchu a můžete se lehce nakazit. Noste si propisku vlastní. Občas ji i s mobilním telefonem otřete dezinfekčním ubrouskem.

Kvalitní spánek

Dostatek spánku posílí imunitu. Vědci z Chicagské univerzity dokládají, že se lidem, kteří týden spali jen 4 hodiny denně, snížilo množství protilátek proti chřipce i po očkování o polovinu oproti těm, co spali 7,5 až 8,5 hodiny denně.

Místa s vysokou frekvencí lidí

Při epidemiích nechoďte na místa, kde se pohybuje hodně lidí. V době chřipkové sezony se těmto místům raději vyhněte. Omezíte tak nebezpečí nákazy.

Blahodárné účinky masáže

Masáž dokáže podle studie s 500 účastníky posílit imunitní systém. Díky masáži se jim do krevního oběhu uvolnilo o 53 % stresového hormonu kortizolu méně. Příval hormonů dobré nálady, serotoninu a dopaminu, který se při doteku uvolňuje, pomáhá ke zvýšení imunity.

Stres, komunikace a asertivita

Omezte stres a mějte kolem sebe kamarády, známé a přátele. Budete tak lépe čelit i zdravotním problémům. Podle vědců z americké univerzity UCLA totiž 41 partnerských párů, kteří své soužití označují za šťastné, a ve výzkumu rozebralo svůj manželský problém během 15 minut, mělo překvapivé výsledky. Naměřili jim příznivé hodnoty krevního tlaku, srdečního tepu i množství bílých krvinek zodpovědných za imunitu. Tyto hodnoty jsou lepší i po fyzické aktivitě.

Doplňujte vitamíny a minerály

Zejména jde o vitamíny A, B6, B12, C a D. Dále pak minerály jako chrom, měď, selen, vápník a zinek. Stačí je přijímat v pestré stravě, základem je ovoce a zelenina. V sezoně chřipek a nachlazení vsaďte na doplňky stravy. Pokud si chcete zajistit pravidelný přísun ovoce, zeleniny, bylin či čerstvých šťáv, můžete si je nechat i pravidelně dovážet. Stačí kontaktovat velkoobchod zeleniny Gastrofresh.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze