Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fibromyalgie / foto: shutterstock

Fibromyalgie: onemocnění dnešní doby, které se často setkává s nepochopením i kritikou

Bolí vás často "celý člověk", máte bez zjevné příčiny ztuhlé svaly a cítíte se unaveni, jako byste právě uběhli maraton? Možná trpíte fibromyalgií, takzvanou "neviditelnou nemocí".

Co je fibromyalgie a jaké jsou její projevy?

Fibromyalgii lze zařadit do skupiny civilizačních chorob, které jsou následkem moderního životního stylu a častých stresových situací bez potřebné relaxace. Zbystřit by měly hlavně dámy ve středních letech, právě je totiž postihuje tato nemoc v 90 % všech případů. Lidé s fibromyalgií trpí bolestmi svalů, šíje, ramen i zad. V noci špatně spí a často cítí po probuzení ztuhlost celého svalstva a neskutečnou únavu. Stejné obtíže vykazují i při pohybu nebo po delším sezení. Bolest se u nich projevuje v různé intenzitě a bývá obtížné ji lokalizovat, ale může se zhoršovat při nadměrném cvičení nebo při stresu. Revmatologové potvrzují, že se momentálně jedná o druhou nebo třetí nejčastější diagnózu, se kterou se ve svých ordinacích setkávají.

Plíživé onemocnění bylo často dříve považováno za simulaci

Pro okolí bývá problém nemocného s fibromyalgií pochopit a vcítit se do jeho situace. Pacient se často cítí velmi špatně, bolesti a ostatní příznaky se u něho nepředvídatelně objevují a zase mizí a v průběhu času nedochází k progresi do nemoci, ani k jejímu úplnému vymizení. Zdravý člověk si takovou situaci neumí představit, a tak nemocnému fibromyalgií nevěří.

Podle vědců může být příčinou nemoci způsob, jakým mozek zpracovává signály bolesti. Domnívají se, že v mozku postiženého může docházet k abnormálnímu zvýšení hladiny některých chemických látek, které signalizují bolest, a tím pádem dochází k zesilování pocitů, které bychom jinak ani nevnímaly. Jde ovšem o diagnosticky nesnadnou záležitost a zjištění příčin onemocnění může trvat ještě řadu let. Již dnes však dovedou lékaři rozpoznat pacienty s fibromyalgií a mohou jim pomoci eliminovat obtíže a vést plnohodnotný život.

Jak nejlépe se s tímto onemocněním vypořádáte?

1. Rozumějte své nemoci

Buďte v úzkém kontaktu s lékaři, specialisty, psychology. K tomuto onemocnění je potřebná multidisciplinární léčba, pomocí které vaši nemoc lépe pochopíte a snáze se s ní vypořádáte.

2. Buďte pozitivní

O svých problémech mluvte s ostatními a nenechte se zastrašit případnými škarohlídy.

3. Zdravým pohybem proti stresu a úzkosti

I jednoduché relaxační techniky prokrví váš organismus, protáhnou svalstvo a dodají vám zaručený přísun energie. Ideální je například jóga, která povzbudí vaše tělo i mysl.

4. Nedovolte bolesti ovládat váš život

Zajistěte si každodenní přestávky, v nichž se můžete věnovat sami sobě. Nepřepínejte se a odpočívejte kdykoliv je třeba 

5. Nenechte se pohltit negativními emocemi a myšlenkami

Vaše myšlenky a pocity do jisté míry ovlivňují váš fyzický stav. Snažte se proto myslet pozitivně a nepropadejte splínům. Každý den si sami pro sebe zrekapitulujte a najděte na něm cokoliv, co vás potěšilo, stejně tak si dopředu naplánujte jakoukoliv příjemnou aktivitu na den následující.

Fibromyalgie: onemocnění dnešní doby, které se často setkává s nepochopením i kritikou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!