Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sojové mléko / foto: Shutterstock

Mléko není jenom kravské. Vyzkoušejte všechny varianty

Oblíbený bílý nápoj se pije už od nepaměti. Mléko je tekutina s obsahem laktózy, tedy mléčného cukru.

Ne každé tělo ji kvůli chybějícímu enzymu v těle dokáže správně přijmout a trávit. Dnes už to ale není takový problém, protože je na trhu spoustu možností přírodních produktů z mléka.

Jasná pro a proti

Většinou se o něm mluví jako o kravském mléce, to je také nejčastěji konzumováno. Ale existují i další varianty jako ovčí nebo kozí. Někdo ho tráví bez problémů a někdo ho nesnese. Při jeho konzumaci se mohou objevit méně závažné zdravotní problémy, ale i nepříjemné alergické reakce, které se projeví různými kožními problémy.
Mezi výhody se řadí výrazný obsah vápníku, hořčíku a dalších látek důležitých pro tělo, ale i vyšší podíl bílkovin a výskyt vitamínů A, D, B1 a B12.

Když laktóza dělá neplechu

Pokud vám mléko nedělá dobře, možná jde o intoleranci neboli nesnášenlivost. Ta se může objevit už v dětství, ale i v dospělosti, třeba při delším vysazení mléka. V dnešní době to není problém, protože existují mléčné produkty bez laktózy. Na trhu se vyskytuje velké množství rostlinných mlék, jako je kokosové, rýžové, ovené a další druhy, které s tím kravským nemají nic společného a tělo je dobře snáší. Jejich nevýhodou je ale vyšší obsah sacharidů a nižší podíl bílkovin.

Recept nejen při intoleranci

Existuje spousta receptů a pokrmů, kde je hlavní složkou právě mléko. I to se dá dnes nahradit jinými typy rostlinných mlék. Pokud máte rádi například palačinky, nemusíte je nutně vynechávat z jídelníčku, ale naopak si připravit chutnou a zdravou variantu bez laktózy, a třeba i bez lepku.

Recept na zdravější palačinky bez laktózy:

- 50–100 ml sojového nebo rýžového mléka

- 3 vejce

- 3–4 lžíce hladké mouky (špaldové nebo jiné bez lepku)

Všechny ingredience smíchejte a vytvořte těsto. Je možnost osladit například vanilkovým cukrem, nebo dosladit medem. Na rostlinném tuku osmažte palačinky. A můžete podávat ještě teplé s tím, co máte rádi – například s marmeládou a ovocem.

Tip: Obchody nabízí často mléko v akci. Pokud sledujete aktuální letáky, není problém sehnat klasické ani rostlinné mléko bez laktózy za rozumnou cenu.

Medvědí nápoj nejen pro zdraví

Možná tenhle druh nápoje znáte. Je to kombinace teplého mléka, medu a rumu, která zahřeje a pomůže při počátečních příznacích nachlazení, ale chutná dobře i jen tak.

Na jeden medvědí nápoj si připravte:

- 300 ml mléka

- 2 lžičky medu

- 1 panák rumu (whisky)

Nejprve smíchejte mléko s rumem, a následně ohřejte. Poté přidejte med a vše ještě promíchejte. Pro lepší účinek proti nachlazení je lepší nenechat nápoj vychladnout.

Na internetu najdete různé tipy a tradiční recepty nejen na mléčné pochoutky. Ať už hledáte cokoliv, inspirujte se pokrmy ze zdravých a chutných surovin.

K tomuto článku není otevřena diskuze