Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zbavení se závislosti / foto: shutterstock

Jste závisláci na sladkostech? Jak se toho zbavit?

Sladkosti jsou potěšením našeho života. Po čem sáhnete, když máte náladu pod psa? Co zažene vaše chmury?

Jaké dobroty vám dělají společnost, když zrovna procházíte rozchodem? Jasně, jsou to nejrůznější sladkosti a laskominy. Dát si tu a tam něco sladkého, je v pořádku. Co když to ale s konzumací sladkostí přeháníte?!

Cukr působí podobně jako droga

Jen málokdo by nemiloval sladké: bonbony, sušenky, čokoládu, dortíky, muffinky, cupcaky. A je toho ještě více! Není žádným tajemstvím, že je cukr návykový a člověk si na něho může vypěstovat závislost. Je to dáno tím, že na náš mozek působí prakticky stejně, jako třeba kokain – i cukr totiž stimuluje určitá centra, která v nás vyvolávají nekontrolovatelnou chuť na něco hříšně sladkého.

Jak poznáte, jestli jste závislí na sladkostech?

Mnoho lidí si závislost na sladkém v podstatě ani neuvědomuje. Někteří si dokonce myslí, že je nadměrná konzumace sladkého nemůže nijak ohrozit. Jenže to není tak úplně pravda.

Teď si možná říkáte: „co když mám závislost na sladkém i já?!“. Je to možné, nebyli byste totiž první ani poslední. Chcete prozradit, jak to poznáte? Vlastně docela jednoduše! Přiznejte sami sobě, jestli vás několikrát během dne honí mlsná na něco slaďoučkého. Pokud po každém jídle (ať už je to snídaně, svačina nebo třeba večeře) bez rozmýšlení sáhnete po něčem sladkém, pak je to zřejmé: i vy patříte mezi závisláky na sladkostech!

Rozdíl mezi milovníkem sladkého a závislákem

Pohráváte si s otázkou, jestli třeba jen nejste milovníkem sladkostí? Třeba si nechcete přiznat, že byste na sladkém byli rovnou závislí. Já vím, jak to rozpoznáte: milovník sladkého si dá třeba jen pár kostiček čokolády, kterou bude labužnicky vychutnávat během celého filmu. Ale závislák? Ten slupne rovnou celou tabulku, aniž by nad tím přemýšlel.

Tak schválně? Jste pouze milovník sladkostí, nebo už závislák?

Snažte se závislosti zbavit. Děláte to pro své zdraví!

Asi vám nemusím říkat, že byste se měli snažit své závislosti na sladkém zbavit. Nadměrná konzumace cukru neprospívá tělu: přispívá k obezitě i cukrovce, zvyšuje cholesterol v těle, může stát i za vznikem gynekologických problémů.

Se závislostí není úplně snadné bojovat, protože když vynecháte sladké, projeví se u vás abstinenční příznaky. A to není nic příjemného. Můžu vám poradit mít po ruce třeba oříšky, semínka nebo ovoce a s těmito potravinami vždy zahnat chuť na sladké. A hlavně vydržet, nepolevovat a nevzdávat se. To je v boji proti závislosti na sladkostech ze všeho nejdůležitější.

Jste závisláci na sladkostech? Jak se toho zbavit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!