Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Energie čchi / foto: shutterstock

Energie Čchi. Obrovská síla, kterou dokáže využít jen minimum lidí

Tradiční čínská medicína označuje termínem „čchi“ vitální energii, která dřímá v každém z nás a je nezbytným základem života. Japonci se touto energií odpradávna též zabývali a říkají ji „Ki“.

Odkud se Čchi bere a co ovlivňuje její kvalitu?

Tento typ životadárné energie je údajně tvořen několika složkami, mezi ně patří prvotní energie stvoření, která vzniká spojením plodivé energie otce a matky. Její sídlo je v ledvinách. K ní se přidává vdechovaný vzduch a pojídaná potrava. Jakoukoliv nemoc či nerovnováhu v těle přisuzují Čínaně blokádám v proudění energie Čchi. Ve zdravém těle by se energie Čchi měla neustále pohybovat, stoupat, klesat. Na její kvalitu a množství má vliv několik faktorů. Kromě věku, ročního období či denní doby na ní má vliv i nastavení naší mysli. A právě na tom doporučovali dávní čínští mudrci pracovat.

Co dělat, aby energie Čchi v těle proudila?

Čínští mistři doporučovali obyčejným lidem především obranu před škodlivými vlivy, které jsou prvopočátkem všech nemocí. Mezi jinými je potřeba zachovávat čistou mysl a eliminovat z ní všechny rušivé myšlenky, potom může energie proudit a podporovat tělo i ducha ve zdravém rozvoji. Kromě práce s myslí je potřeba dopřát tělu i dostatek pohybu a možnost vyživujícího odpočinku. Nepachtit se za věcmi, které nejsou pro život nutně potřeba.

Jak se projevuje nedostatek či stagnace energie Čchi?

Člověk s nedostatkem energie Čchi se snadno unaví, schází mu životní elán a trpí často depresemi. Z hlediska životních projevů se snadno a hodně potí a snadno se zadýchá, mluví tiše a vypadá, jakoby neměl do ničeho chuť.

Jak obnovit proudění energie v těle?Jedním ze způsobů obnovy narušených energetických drah je cvičení. Ideálně některého z klidnějších systémů, například jóga nebo tai-či. Pravidelný tělesný pohyb je opravdu základem pro rozproudění energie v těle. Zároveň ej potřeba se zaměřit na způsob stravování a zahrnout více čerstvé zeleniny a ovoce a méně chemicky upravovaných produktů. Pro aktivaci práce ledvin je potřeba dostatečně pít, nejlépe čistou vodu nebo bylinkové čaje.

Energie Čchi. Obrovská síla, kterou dokáže využít jen minimum lidí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!