Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče o pleť / foto: shutterstock

Jak pečovat o problematickou pleť se sklony k akné?

Vsaďte na pravidelnou péči a vyhněte se těmto nejčastějším chybám!

Nevzhledné červené pupínky v obličeji trápí až 80 % dospívajících, u kterých dochází vlivem hormonů ke zvýšené produkci kožního mazu. Ten společně s odumřelými buňkami tvoří ideální podmínky pro množení bakterie Propionibacterium acnes, která se sice jinak běžně vyskytuje na povrchu pleti, dojde-li však k jejímu přemnožení, spustí v těle zánětlivou reakci v podobě lokálního zarudnutí a následné tvorby aknózních ložisek. Abyste se tvorbě akné vyhnuli, případně zmírnili jeho projevy, je důležité dodržovat několik hlavních zásad v péči o pleť.

Čištění pleti je základ

Jestliže chcete zbavit pleť nežádoucích pupínků, je třeba ji důkladně a pravidelně čistit vhodnými kosmetickými přípravky. Ideální je nejprve použít odličovací pěnovou či gelovou emulzi, která vaši pleť zbaví líčidel a povrchových nečistot, následovat by měla pleťová voda či tonikum, které pleť vyčistí do hloubky. Po komplexním vyčištění naneste na pleť kvalitní hydratační krém, který ji vyživí zevnitř a poskytne ji potřebnou hydrataci. Tento proces nezanedbávejte hlavně večer, ať má vaše pleť přes noc možnost zregenerovat a pročistit se. Čištění však nezanedbávejte ani ráno, kdy je potřeba odstranit z pleti odumřelé kožní buňky a ošetřit ji vhodným výživným krémem.

Péče o pleť přes den

Pohybujete se denně v uzavřeném klimatizovaném prostoru, jako jsou školní budovy nebo kanceláře? V tom případě bývá vaše pleť vystavována nevhodným podmínkám, které mohou vést ke tvorbě akné. Mějte proto přes den vždy po ruce hydratační vodu ve spreji, která vaši pleť krásně osvěží a doplní ji o potřebné minerální látky. Nedopusťte, aby docházelo k vysoušení pleti, neboť suchá pleť má mnohem větší sklony ke zvýšené tvorbě mazu. Kromě pravidelného každodenního čištění si minimálně dvakrát týdně dopřejte hloubkové čištění pleti speciálním peelingem, po kterém naneste zklidňující pleťovou masku.

Vhodná volba dekorativní kosmetiky

Naštěstí už v dnešní době existuje mnoho kvalitních přípravků, které vám pomohou stopy po nevzhledném akné zakrýt. Pozor si však dejte na nekvalitní kosmetiku, která má tendenci ucpávat a zanášet póry. Dochází tak k jejich zanícení a následné tvorbě akné. Vyplatí se proto investovat do speciální kosmetiky pro problematickou pleť, kterou seženete v každé lepší lékárně.

Strava a dostatečný příjem tekutin

Důležité je zmínit, že kvalita vaší pleti není jen odrazem povrchové péče. Velikou roli hrají také vaše stravovací návyky, dostatečný příjem tekutin, délka spánku a celkový životní styl. Pro léčbu akné se proto doporučuje vyvarovat se nadměrnému pití alkoholu a zcela vyloučit nikotin. Ten totiž ke tvorbě akné zvláště přispívá. 

Nejčastější chyby v péči o aknózní pleť

Abyste byli v boji s nechtěnými pupínky úspěšní, vyvarujte se následujících chyb:

- Domácí vymačkávání pupínků

- Nadměrné vysoušení pleti a absence hydratace

- Nešetrná péče, přílišné tření pokožky

- Používání kosmetických přípravků s alkoholem

- Nedůsledná hygiena rukou

- Nezdravý životní styl, nadměrný stres, kouření

Jak pečovat o problematickou pleť se sklony k akné?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!