Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čakry / foto: shutterstock

Čakry a jejich význam pro zdraví člověka

Východní náboženství pojmenovávají čakrami místa v lidském těle, v nichž se soustředí určitý druh energie. Ta není nehybná, ale krouží.

Funkce a rozmístění 7 základních čaker

Podle hinduismu je v lidském těle víceméně pravidelně rozmístěno téměř 90 000 čaker. Za základní je jich však považováno pouhých 7. Ty jsou zobrazovány v různých barvách a tvarech. Patří mezi ně:

Základní kořenová čakra jezobrazována červenou barvou a nachází se na spodku kostrče.Je spojována s ukotvením člověka v životě. Od její kvality se odvíjí jeho energie, ale i míra agresivity a zaměření se na sebe.

Sakrální neboli sexuální čakra je odpovědná za kvalitu partnerského života a je centrem vztahu k sexu, ale i penězům a vztahu s okolím. Její barva je oranžová a sídlí v podbřišku.

Zhruba na délku 2 prstů nad pupkem lze nalézt žlutou čakru solar plexu. Ta je spojena se vztahem k sobě. Člověk se zablokovanou třetí čakrou se cítí nespokojen se stavem věcí a jeho život mu nevyhovuje.

Zelená srdeční čakra se nachází jak jinak než u srdce. Je spojena s mezilidskými vztahy, a především vzájemnou láskou a tolerancí.

Krční čakra je úzce propojena s komunikací a vyjadřováním. Sídlí uprostřed krku a její barva je světle modrá. Její zablokování se projevujepotížemi při vyjadřování, slabým hlasem a neschopností říci svůj názor.

Čelní čakra neboli třetí okoje obvykle spojována s intuicí, duchovním rozvojem a hledáním duchovní podstaty věcí. Její barva je fialová. Lidé se zablokovanou čelní čakrou mohou trpět bolestmi hlavy a být zablokování vůči přijímání cizích názorů.

Poslední temenní čakra bývá někdy nazývána čakrou korunní. Je sídlem modliteb a komunikace s vyšším já a napojení na vyšší sféry. Její barva je bílá či zlatá.

Jak se projeví blokáda čaker?

Mezi hlavní projevy blokády a přerušení toku energie v těle patří především potíže s orgány souvisejícími s konkrétními čakrami. Například přerušení energie v solar plexu má za následek onemocnění jater či žlučníku, choroby srdce zase úzce souvisí se srdeční čakrou a poruchy štítné žlázy s čakrou krční.

Jak vyléčit zablokované čakry?

Čakry lze velice snadno harmonizovat a odblokovat jejich disbalance. Mezi efektivní způsoby práce s čakrami patří především dechová cvičení a meditace, masáž, ale léčení prostřednictvím hudby.

Čakry a jejich význam pro zdraví člověka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!