Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hnědý a bílý cukr / foto: shutterstock

Jak škodí našemu tělu bílý cukr

Ruku v ruce s rozvojem civilizace se zvyšuje i produkce, a především spotřeba cukru a nápojů a potravin, které jej obsahují. 50 kg spotřebovaného cukru ročně na hlavu je alarmující číslo dvakrát převyšující doporučené dávky.

Jaký je z hlediska výživy rozdíl mezi bílým a tmavým cukrem?

V současné době se v regálech obchodů se zdravou výživou stále častěji vyskytuje tmavý třtinový cukr, který ve srovnání s tím vyčištěným tedy rafinovaným řepným cukrem obsahuje velké množství vápníku a hořčíku. Ke slazení je také výborná sušená třtinová šťáva, která navíc výrazně nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Bílý cukr je naopak pro tělo zatěžující. Při jeho úpravě dochází ke ztrátě většiny živin, vitamínů, minerálních látek a dalších prvků, které by pro naše tělo mohly být prospěšné. Nadměrná spotřeba bílého cukru potom vede k negativnímu ovlivnění funkce imunitního systému, zvýšení krevního tlaku a samozřejmě hladiny cukru v krvi. To souvisí i se ztrátou některých vitamínu, především skupiny B, hořčíku a vápníku. Cukr má na naše tělo vliv také po estetické stránce, přispívá totiž k obezitě. Zmínit lze i zvýšení hladiny adrenalinu, což vede ke zvýšené aktivitě po konzumaci sladkého, ta však může ústit až k podrážděnosti a rozhodně bychom za účelem jejího navození neměli sladké věci konzumovat.

Jak poznat ten správný hnědý cukr?

Z výše zmíněných zdravotních důvodů dává hodně konzumentů přednost před rafinovaným řepným cukrem tomu třtinovému. Obchodníci tohoto faktu však hojně zneužívají a na trhu tak existuje celá řada hnědých cukrů, které nemají s cukrovou třtinou nic společného. Hnědý cukr se dá vyrobit i dobarvením rafinovaného řepného a dochucením třtinovou melasou. Výživové hodnoty takového produktu sice nejsou ve srovnání se třtinovým cukrem nijak valné, pořád je to ale lepší alternativa ke konzumaci bílého cukru. Dalším typem hnědého cukru je nerafinovaný řepný. Při jeho nedočištění však v krystalkách zůstanou látky, které zatíží ledviny a další orgány. Chcete-li si však dopřát sladkou chuť pokrmů a udělat pro své zdraví alespoň něco málo dobrého, hledejte na obalech cukrů důsledně nápis třtinový. Počítat musíte s vyšší cenou.

Jaké jsou další alternativy?

Především pro diabetiky jsou k dispozici i jiná umělá sladidla. Jejich vliv na naše zdraví je sporný. Ze současné nabídky trhu lze doporučit snad jen sladidla na bázi steviol-glykosidů pocházejících z rostliny Stévie sladké. Doporučit lze i hroznový či ovocný cukr. Ten druhý je dokonce díky nízkému glykemickému indexu vhodný i pro diabetiky.

Jak škodí našemu tělu bílý cukr

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!