Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zázvor / foto: shutterstock

Popularita zázvoru přispívá ke zdraví našich obyvatel

Odkud se tento zázračný ohřívač našich tělesných útrob vzal? A jak vlastně v našem těle působí?

Exotická rostlina, kterou jsme si oblíbili i v našich končinách

Pochází původně z Číny a Indie, v Evropě je však znám již celá staletí. Jeho oddenky obsahují celou řadu látek, zejména silic a terpenů, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví. V současné době se zázvor uměle pěstuje, volně se již téměř nevyskytuje. Koupíte-li si v supermarketu malý oddenek zázvoru, můžete si jej vypěstovat i sami doma. Jelikož je tato rostlina nenáročná na vnější podmínky, stačí pouze dostatek vlhkosti a slunečního tepla.

Jak zázvor konzumovat?

Tato rostlina je velice oblíbená zejména v pokrmech asijské kuchyně. Hodí se k masu stejně dobře jako ke sladkým pochutina a sušenkám. Jídlu dodá pikantnost a neobvyklou chuť. Velice oblíbené však jsou také zázvorové nápoje. I v našich končinách jsme si zvykli na to připravit si v zimním období nápoj ze zázvoru a medu a případně citronu, který náš organismus velice příjemně zahřeje, což oceníte zejména v případě, kdy venku mrzne až praští.

S čím vám zázvor může pomoci?

V malých dávkách vám tato rostlina pomůže v případě nevolnosti, chřipky a nachlazení nebo dokonce problémů se zažíváním. Zázvor však má také schopnosti odbourávat podkožní tuk, proto jej můžete nalézt jako součást některých prostředků na hubnutí. Při konzumaci této léčivky si však dejte pozor na překročení jejího doporučeného množství, které činí pro dospělého člověka na jeden den cca 3 gramy. Předávkování zázvorem poznáte podle žaludeční nevolnosti, silného průjmu, ale také poruch srdečního rytmu. Malé děti by zázvor neměly užívat vůbec. I přes tyto nežádoucí účinky však lze exotický zázvor doporučit k pravidelné konzumaci zejména v zimním období, kdy se bude velice efektivně podílet na zvýšení obranyschopnosti vašeho organismu.

Popularita zázvoru přispívá ke zdraví našich obyvatel

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!