Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plešatění u muže / foto: shutterstock

Příčiny plešatění u mužů je možné omezit

Někteří muži začínají ztrácet vlasy až ve třetí dekádě svého života, jiným se však řídnutí vlasů objevuje již ve věku okolo 30 let. Zhruba okolo 50 let věku však jejich nějaký způsob ztráty vlasů pociťuje každý druhý muž

Jaké faktory mají vliv na zvýšenou míru vypadávání vlasů?

Tím nejdůležitějším je samozřejmě dědičnost. Nemalý podíl na celé situaci má však také hormonální aktivita a zejména úroveň testosteronu v mužském těle. Jeho vysoká hladina vede ke kratší růstové fázi vlasu a v konečném důsledku zapříčiňuje i konec jeho vývoje a konečné vypadnutí. Vlasové váčky v kůži však i nadále zůstávají, žádné vlasy z nich pak ale již nerostou. Holá místa jsou obvykle pokryta pouze světlými a tenkými vlasy připomínající chmýří. Dalším faktorem, který se podílí na zvýšené míře vypadávání vlasů, je samozřejmě také věk. S vyšším věkem se samozřejmě počítá i s vyšší mírou vypadávání vlasů, někteří muži však mohou zaznamenat ústup vlasové pokrývky již na konci puberty.

Je možné s padáním vlasů něco udělat?

Jestliže jste teprve na začátku tohoto procesu a dochází u vás a prvnímu řídnutí vlasů a tvorbě koutů, můžete tento proces ještě zmírnit či úplně zastavit. Začít byste v první řadě měli stravou. Ta by měla obsahovat zejména potraviny bohaté na zinek, železo a vitamíny skupiny B a E. Zvýšit byste měli také přísun biotinu, který pomůže ty vlasy, který ještě máte na hlavě, udržet v dobrém stavu. Z běžně dostupných potravin obsahují biotin například kvasnice, čočka, pohanka, mořské plody, ale i ořechy, játra a maso.

Prostředky proti padání vlasů používejte pravidelně

Chcete-li se do boje s plešatostí pustit s plnou vervou, neměly by vaší pozornosti uniknout ani speciální šampony a séra. Některá z nich dokážou již po několika měsících používání vlasy vyživit natolik, že můžete zpozorovat zlepšení jejich kvality a výskyt nových přírůstků. Proto, aby tyto prostředky mohly na kondici vaší kštice pozitivně působit, je potřeba je ale používat pravidelně.

Příčiny plešatění u mužů je možné omezit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!