Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kontaktní čočky / foto: shutterstock

Měkká kontaktní čočka spatřila světlo světa již před téměř 60 lety

Otto Wichterle si s myšlenkou výroby měkkých kontaktních čoček pohrával již o přibližně 10 let dříve, než spatřil světlo světa první model. Díky počátečním potížím a zákazu ministerstva zdravotnictví se však události pohnuly až v momentě, kdy na Štědrý den roku 1961 vyrobil svůj první prototyp stroje na výrobu čoček z proslulé stavebnice Merkur.

Bez ohledu na okolnosti šel za svým snem

Od doby podání patentové přihlášky ještě před Silvestrem roku 1961 uběhla již dlouhá doba a měkké kontaktní čočky zkvalitňují život miliónům lidí po celém světě. Sám profesor Wichterle se po mnoha nezdarech pokusil i o sestavení stroje schopného vyrábět tisíce čoček za měsíc. Ten obsluhoval střídavě se svou manželkou, která jeho vášeň sdílela. Klíčovým pro Wichterleho bylo také setkání s Georgem Nisselem, který vyráběl tvrdé kontaktní čočky, jež nebylo možno mechanicky opracovat. Ten Wichterlemu navrhl, aby se zaměřil na možnosti opracování hydrogelu, z něhož měkké čočky vyráběl. Na základě tohoto setkání český profesor makromolekulární chemie změnil postup výroby a čočky nejprve vybrousil a upravil do finální podoby v pevném stavu a až poté je namočil do vody a nechal změknout.

Z tohoto vynálezu jsme jako země nic nezískali

V době vynálezu kontaktních čoček bohužel nebyly podmínky společenského ani vědeckého zřízení nakloněny jakýmkoliv novinkám. K výrobě a zahájení prodeje kontaktních čoček tak žádná česká firma nepřistoupila. Za 4 roky od přihlášení patentu jej zakoupila americká firma Bausch&Lomb a kontaktní čočky tak začaly rozšiřovat počet svých uživatelů ze země za oceánem. Tato firma existuje a kontaktní čočky vyrábí dodnes a její úspěch jen potvrzuje důležitost Wichterleho objevu. Současné čočky jsou již samozřejmě technologicky výrazně jinde než původní prototypy, světlo světa spatřily technologie, o nichž se Wichterlemu ani nesnilo. Stále však jsou vyráběny na bázi hydrogelového materiálu, který umožňuje jejich snadnou aplikaci, jak si jejich vynálezce představoval.

Měkká kontaktní čočka spatřila světlo světa již před téměř 60 lety

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!