Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Onemocnění / foto: shutterstock

Recept proti kašli, rýmě a nachlazení? Přírodní betaglukany!

V zimním období je velice důležité posilování imunity. Všichni kašlou, smrkají. Nachlazení, teploty nebo dokonce chřipka, to vše se stává našim každodenním společníkem. Jak toto období přežít a nechytit žádný virus nebo bacil?

Jádro tkví v tom, mít dostatečně silnou obranyschopnost. K tomu vám mohou pomoci betaglukany.

Nastartuje obranyschopnost těla

Chemickým složením patří betaglukany do skupiny polysacharidů. Jde vlastně o antigeny, které umí iniciovat imunitní reakci lidského organismu. Svým působením dokážou přimět makrofágy, tedy buňky, který v lidském těle ničí bakterie a viry, první vojáky v poli imunity, ke zvýšené aktivitě. Díky pomoci betaglukanů funguje lidský imunitní systém na nejvyšší obrátky. Vlastně tak velmi jednoduchým způsobem pomůžete svému tělu, aby se s kašlem, rýmou, zvýšenou teplotou a nachlazením vypořádalo samo. Dále betaglukany pozitivně působí i na záněty v těle, pomáhají je tlumit, hojí rány.

Ječmen obsahuje betaglukany v celém zrnu

Velmi důležitá je samozřejmě otázka, jakým způsobem betaglukany tělu dodávat. Nejlepší je doplňování přirozeným způsobem, tedy prostřednictvím pestré stravy. Hodně betaglukanů najdete především v obilovinách. Ovšem pozor, musíte konzumovat celozrnné obilné produkty. Protože zpracování bílé mouky odstraní veškeré obalové vrstvy kolem zrna, tedy ty právě ty vrstvy, které obsahují betaglukany. Proto v obchodě sáhněte po celozrnném pečivu. Ječmen je jedinou obilovinou, která obsahuje betaglukany v celém zrnu. U ostatních obilovin je najdete jenom ve zmiňovaných obalových vrstvách.

Pomáhá kaše z vloček i drožďová pomazánka

Stejně tak jsou vhodným doplňkem kaše z ovesných vloček (nebo si můžete vločky přidávat do jogurtu), protože vločky patří rovněž mezi užitečné zdroje betaglukanů. Většina lidí se ošklíbala, když měla ve školce či ve škole jíst drožďovou pomazánku, nebo třeba polévku s drožďovými knedlíčky. Přitom právě droždí, kvasnice dodají tělu betaglukany také. Na druhou stranu nelze spoléhat jenom na stravu, málokdo totiž má stravu natolik pestrou, že pokryje potřeby betaglukanů v těle pro dostatečnou imunitu. Není proto od věci soustředit se i na potravinové doplňky.

Extrakty hub vás ochrání

Vynikajícím zdrojem betaglukanů jsou i medicinální houby. Ať již jde o reishi tedy lesklokorku lesklou, cordyceps neboli housenici čínskou, ale shiitake nebo maitake nebo hlívu ústřičnou. Účinné jsou extrakty z těchto hub, které obsahují alespoň 40 % polysacharidů.

Některé houby jako hlíva ústřičná nebo shiitake se mohou stát součástí našeho jídelníčku. Jsou nesporně velmi chutné, třeba guláš z hlívy nebo dršťková polévka z ní je skutečnou lahůdkou, ale musíte mít na mysli, že tepelné zpracování samozřejmě působení účinných látek snižuje. Extrakty z hub patří mezi nejvhodnější imunomodulátory, protože obsahují maximální podíl účinných látek.  

Recept proti kašli, rýmě a nachlazení? Přírodní betaglukany!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!