Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kanabinoidní receptory / foto: shutterstock

Lidský endokanabinoidní systém je důležitý pro tělesné i duchovní procesy

Ještě jste o něm neslyšeli? Není se co divit. Tato soustava receptorů uvnitř lidského těla byla objevena teprve nedávno a její výzkum rozhodně ještě není u konce.

Co je endokonabinoidní systém a jaké jsou jeho nejdůležitější součásti?

Endokannabinoidní systém je receptorová soustava, která má vliv na širokou škálu tělesných, ale i duševních procesů, skládá se ze 3 základních součástí, těmi jsou:

  • kanabinoidní receptory na povrchu buněk
  • endokanabinoidy
  • enzymy

Kanabinoidní receptory si můžeme představit jako zámek, do kterého jako klíč zapadají endokanabinoidy, což jsou z praktického hlediska neurotransmitery sloužící k přenosu vzruchů od jedné buňky k jiné, které jsou důležité pro správné fungování tělesných orgánů, svalů a dalších součástí lidského těla. Tyto látky si naše tělo samo vytváří, v případě jejich nedostatku je můžeme však dodat i zvnějšku. Zajímavé je, že podle posledních výzkumů, synteticky připravené kanabinoidy nemají takové účinky jako látky obsažené v konopí.

Aktuálně známe více než 80 konopných kanabinoidů schopných navázat se na receptory lidského endokanabinoidního systému a fungovat podobně jako látky, které si lidské tělo samo vytváří. Nikdo však zatím neodhalil příčinu toho, proč kanabinoidy z konopí tak dokonale zapadají do receptorů endoknabainoidního systému. Snad budoucí výzkumy přinesou odpovědi.

Co všechno endokanabinoidní receptory v těle ovlivňují?

Z hlediska endokanabinoidních receptorů jsou v současné době známy 2 jejich druhy, CB1 a CB2. Receptory obou těchto typů se nacházejí v celém těle, CB1 jsou však obsaženy zejména v mozku, míše, ve svalech a žaludku a jejich vliv je mimo jiné spojen s reakcí těla na stres, ovlivněním chutí a reakcí na bolest. Receptory CB2 jsou spojeny ve zvýšené míře s imunitním systémem, produkcí bílých krvinek, slezinou, játry a mandlemi a jejich stav ovlivňuje především imunitní reakce organismu na přítomnost zánětů a chronických nemocí.

Lidský endokanabinoidní systém je důležitý pro tělesné i duchovní procesy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!