Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karpální tunely / foto: shutterstock

Bolest zápěstí a brnění prstů ukazuje často na syndrom karpálních tunelů

Pokud dlouhé hodiny denně sedíte u počítače a máte ruce ve strnulé poloze, bez prevence se tomuto syndromu nevyhnete.

Karpální tunel máme každý v ruce, prochází jím nervy, cévy a šlachy propojující předloktí se zápěstím. Při syndromu karpálního tunelu dochází k poškození středního nervu v karpálním tunelu, který je utiskován a jeho stav způsobuje bolesti a brnění prstů postižené ruky.

Jaké jsou příznaky syndromu karpálního tunelu?

Těch několika prvních si v mnohých případech ani nevšimneme. Vše začíná lehkým a krátkým brněním či mravenčením prstů ruky, které se postupně zesiluje a prodlužuje. Nejčastěji se týká ukazováčku a prostředníčku a postiženého k lékaři nejčastěji dotlačí až intenzivní noční bolesti. U některých osob trpících syndromem karpálního tunelu dochází ke zhoršení motoriky ruky a snížení její citlivosti, díky které není možné chytnout dobré předměty či udržet hrnek s kávou.

Kde hledat příčiny tohoto onemocnění?

Svaly a šlachy naší ruky potřebují pracovat a mít variabilní zátěž. To, že je jednostranně přetěžujeme jednostranným pohybem, pro ně určitě není dobré a také se nám za to odměňují. Útiskem středního nervu tak trpí nejčastěji lidé pracující s počítačem. U nich kupodivu není bolestivá pouze pravá ruka obsluhující myš, ale také ruka levá, které je také udržována ve strnulé poloze. Karpálním tunelům nedělá dobře ani dlouhodobý vibrační pohyb například od sbíječky či brusky či zatěžování rukou při masáži nebo fyzioterapii. Vliv mohou mít i hormonální změny v těle, proto jím trpí častěji ženy.

Lze tomuto onemocnění předcházet?

Prevence možná samozřejmě je, ale při současném životním stylu mnoha lidí, není úplně snadné najít tu správnou cestu. Naprostým základem by mělo být nepřetěžování rukou, vyhýbání se setrvávání ve strnulých pozicích po dlouhou dobu a občasné procvičení. Tento stav však nevznikne jednorázově, faktory, které k němu vedou, se rozvíjí po několik let a je jich celá řada. Obvykle je potřeba se k němu dopracovat, postihuje tedy starší osoby, obvykle ve věku nad 50 let, mladší lidé ale již také nejsou výjimkou. Dobrou zprávou je, že tento proces je stále ještě vratný, pokud jej zachytíme na jeho samém počátku. U lehkého stupně lze zavedením preventivního režimu, rehabilitací a účelovým cvičením ještě nepříznivý stav poměrně úspěšně zvrátit.

Bolest zápěstí a brnění prstů ukazuje často na syndrom karpálních tunelů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!