Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Příprava listového salátu / foto: shutterstock

Význam listové zeleniny pro naše tělo je obrovský

Konzumace listové zeleniny se poslední dobou, zdá se mi, zvyšuje, což je pro nás velice dobře, jelikož listová zelenina nabízí nepřeberné množství enzymů, vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších důležitých látek.

Kdybychom lístky zeleniny natrhali, měli bychom denně sníst dva šálky. Zelené zbarvení dává rostlinám chlorofyl, což všichni víme. Ale možná všichni nevíme, že přirozeně čistí krev. Chlorofyl zabraňuje růstu nepřátelských bakterií, odstraňuje nežádoucí zbytky, které již tělo k ničemu nevyužije.

Mezi důležité vitamíny pro naše tělo patří mimo jiné vitamín K. Jeho velkým zdrojem je špenát nebo také rukola. Dokonce jeden šálek lístků rukoly obsáhne téměř celou denní dávku vitamínu K. Stejný šálek obsahuje také trošku kyseliny listové, vitamínu A a vitamínu C. Rukola čistí ledviny a játra, je močopudná a projímavá. Má rovněž protirakovinné účinky.

Špenát kromě vitamínu K obsahuje velice příznivou dávku vápníku. Rovněž obsahuje mangan, hořčík, železo, kterého je zde slušné množství, a silně protizánětlivou látku quercetin. Díky vitamínu C a A, životně důležitým antioxidantům, dochází k prevenci oxidace cholesterolu. Snižuje se tak riziko infarktu. Špenát obsahuje také poměrně vysoké množství kyseliny listové.

Hlávkový salát známe všichni. Je lehce stravitelný a plný vitamínů. Z vitamínů obsahuje kyselinu listovou, vitamíny C, E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), karoteny a také spoustu minerálů jako například hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek či jód. Doporučuje se také jako doplněk dietních jídel.

Z dalších druhů listové zeleniny bych ještě zmínila polníček, mangold, čekanku, kadeřávek nebo třeba pekingské zelí.

Polníček posiluje imunitu, podporuje krvetvorbu, čistí krev, v buňkách aktivuje látkovou přeměnu. Je bohatý na přírodní antioxidanty, jako je vitamín A, C, E, dále obsahuje také pěknou dávku železa, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu. Je dobrým zdrojem betakarotenu a zároveň kyseliny listové.

Mangold obsahuje dostatek vitamínu C v syrové podobě, dále vitamíny A, B, E, minerální látky jako vápník, hořčík, draslík, železo a fosfor. Obecně obsahuje asi 2,5 % bílkovin, 87 – 92 % vody a dále cukry, které mu dávají lehce nasládlou chuť.

Mangold má protirakovinné účinky, posiluje nervový systém, čistí krev a díky obsahu železa je doporučován při chudokrevnosti. Má mírně projímavé účinky.

Čekanka listová obsahuje vitamíny C, A a K, minerální látky, vysoký obsah vlákniny, hořčiny a inulin, který je příznivý pro diabetiky. Pozitivně působí na trávení a rovněž působí detoxikačně. Čekanku uchovávejte v chladu a temnu, aby lístky nezhořkly.

Kadeřávek obsahuje vysoké množství vitamínu A. Jediná porce kadeřávku (100g) obsahuje i doporučenou denní dávku vitamínu C. Obsahuje i stejné množství vápníku jako 2 sklenice mléka. Vyniká nesmírně vysokým obsahem karotenů, což z něj činí významnou zeleninu především v prevenci a léčbě rakoviny plic.

Pekingské zelí je jemná listová zelenina původem z Číny příbuzná s evropským zelím. Obsahuje velké množství vitamínu C, karoten, niacin, vitamíny B1, B2, dále prvky jako hořčík, draslík, železo, vápník, menší množství sodíku a síru. Čerstvé mladé listy obsahují více vitamínu C než citróny. Pekingské zelí má protizánětlivé účinky, snižuje tvorbu novotvarů v ledvinách a močových cestách. Obsahuje protisklerotické složky a látky s hojivým účinkem na zažívací trakt.

Vidíte, kolik důležitých vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek listová zelenina obsahuje. Nevyhýbejme se jí tedy a zařaďme ji do svého jídelníčku.

Význam listové zeleniny pro naše tělo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!