Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oslabená imunita / foto: shutterstock

Dobrá obranyschopnost se vyplatí nejen v období virů

Na scéně se objevila nová infekce, o níž toho zatím moc nevědí ani odborníci. I když jsou nejrizikovější skupinou zejména senioři nad 60 let, faktem je, že koronavirus ohrožuje široké spektrum lidí.

Vyvolávání paniky nikomu neprospívá, zvláště pokud se potýkáme s takovou hrozbou, jakou je COVID-19, proti jehož šíření vláda České republiky zavedla všechna možná preventivní opatření. Ve stejném duchu by ke koronaviru měli přistupovat i jednotlivci. Jde totiž o virové onemocnění, které se řadí mezi kapénkovou infekci. Neúčinkují na něj antibiotika a ověřená vakcína zatím neexistuje.

Onemocnění připomínající chřipku

Koronavirus pod mikroskopem

Určitě jste již v médiích zaslechli, že se koronavirus přenáší dotykem či slinami, přičemž příznaky nákazy jsou horečka, zánět, bolesti svalstva, únava a suchý kašel - tedy velmi podobné klasické chřipce. Většina lidí, kteří se nakazí, má projevy pouze mírné a postupně se zotaví. Problém však nastává u starších, u osob s oslabenou imunitou či s přidruženými chronickými onemocněními. Tehdy je větší pravděpodobnost vážnějšího průběhu onemocnění. Aktuální statistiky hovoří o tom, že počet nakažených se každé tři dny zdvojnásobí, což v praxi znamená, že pokud je v zemi na začátku celkem pět nakažených, tak za měsíc toto číslo naroste na počet 5 000. Podíváme-li se na aktuální výsledky, zjistíme, že odhady nelhaly. Z tohoto důvodu lékaři apelují na dvě klíčové věci - dodržování karanténních opatření a posilování imunitního systému.

Dopřejte si odpočinek od společnosti

Využijte volný čas k seberealizaci

Pokud nemusíte trávit čas ve větším společenství lidí, tak to nedělejte. Obklopujte se nanejvýš svými příbuznými, ale vyvarujte se pořádání hromadných rodinných oslav. Jeden nemocný totiž dokáže nakazit i deset dalších lidí. Víme, že už se vám čas strávený doma zajídá, přesto vydržte a ještě v průběhu dubna omezte pohyb mezi větším množstvím lidí. Jedině tak se podaří dostat epidemii pod kontrolu. Ještě větší výzvou je však pro každého z nás posilování imunity, které by mělo být klíčové za každých okolností.

Zapracujte na imunitě

Hlíva útřičná je skvělým doplňkem pro podporu imunity

Bez ohledu na viry by mělo být posilování imunity samozřejmostí během celého roku. Úprava jídelníčku také není na škodu. Do stravy zařaďte doplňky, které jdou ruku v ruce s dobrou obranyschopností těla. „Jednou z osvědčených možností, jak na oslabenou imunitu, je betaglukan. Je schopen aktivovat imunitní systém, optimalizovat jeho funkce do normální a přirozené úrovně, což vede k tomu, že tělo se dokáže bránit před infekcemi,“ radí Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické společnosti Natures.

Zdravá, pravidelná a vyvážená strava má také velice pozitivní vliv na naši imunitu. Snažte se stravovat pravidelně, 5x denně. Pokud se obáváte návštěvy supermarketu z důvodu hrozící nákazy, využijte možnosti objednat si potraviny online, s dovozem až k vám domů. Ovoce a zeleninu pečlivě omyjte, potraviny v plastových obalech pak raději otřete ubrouskem s desinfekcí, virus totiž dokáže na plastech přežít i dva dny.

Hnacím motorem imunity je také vitamin D, jehož má po zimě až 80% populace akutní nedostatek. „Nejen v těchto dnech, ale zejména průběžně během roku doporučuji užívání výživových doplňků s obsahem vysoce účinného beta glukanu extrahovaného z čerstvé hlívy ústřičné v kombinaci s vitamínem C a vitamínem D, dodává odborník na imunitu z Natures.

Nezapomínejte přitom ani na pobyt na čerstvém vzduchu, otužování studenou sprchou a v neposlední řadě je základem silné imunity dostatečný přísun čerstvé zeleniny a ovoce. Denně byste měli sníst přibližně 500 gramů. Stravu si obohaťte i o omega-3 nenasycené mastné kyseliny. V první řadě však omezte kouření a užívání alkoholu!

 

 

 

Dobrá obranyschopnost se vyplatí nejen v období virů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!