Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kvetoucí medvědí česnek / foto: shutterstock

Poznejte sílu medvědího česneku

Česnek medvědí je vytrvalá, asi 10−45 cm vysoká bylina s podzemní cibulí. Listy jsou přízemní, řapíkaté. Říká se mu také lesní česnek a má neskutečně blahodárné účinky na lidský organismus.

V Česku je to místy běžný druh, jeho výskyt bývá však značně nerovnoměrný. Nejhojněji roste na  na Moravě a v severovýchodní části Čech více než v jihozápadní části. Nejčastěji roste ve vlhkých živinami bohatších lesích, hlavně luzích. Častěji se vyskytuje v nížinách ale občas zasahuje až do hor.

Medvědí česnek

Kdy je ideální doba pro jeho sběr?

Aromatická rostlina se objevuje s první jarní zelení a vcelku rychle odkvétá. Je tedy třeba vyrazit na sběr dřív, než se zazelenají koruny stromů. Díky charakteristické vůni si jej určitě nespletete. Rostlina má sice velmi podobné listy jedovaté konvalince, ale česneková vůně je prostě nezaměnitelná. Stačí lístek rozemnout mezi prsty.

Jak se medvědí česnek využívá v kuchyni?

V kuchyni se nejčastěji využívají mladé lístky. Můžete je nasekat do pomazánek, salátů, dipů, salátových zálivek nebo jimi jen tak posypat vařené brambory. Pokud máte listů hodně, můžete je připravit obdobně jako špenátové listy a servírovat k masu či rybě.
Všichni jistě znáte pesto z medvědího česneku. Lístky můžete také přidávat do polévek, nádivek, rizot či dalších pokrmů.

Medvědí česnek v kuchyni

Jak medvědí česnek léčí a uzdravuje?

Medvědí česnek není oblíbený pouze kvůli své charakteristické chuti. Je také významnou léčivou rostlinou. Dokáže pročistit ledviny, játra, žlučník a krev. Pozitivně působí na střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a posiluje srdce. Působí protizánětlivě, brání vzniku nebezpečných usazenin cévních stěn. Pomáhá při bolestech břicha, při nadýmání, při plicních a průduškových zánětech. Po zimě vám zkrátka tělo velice dobře pročistí a detoxikuje.

Listy medvědího česneku skladujte v ledničce. Omývejte je až před přímou spotřebou. Česnek můžete rovněž zamrazit a využívat jej i po sezóně.

Poznejte sílu medvědího česneku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!