Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Psychospirituální krize / foto: shutterstock

Psychospirituální krize se nemusíte obávat, může vás dovést k vyšší intenzitě prožívání

Vnímáte občas zvuky či barvy, které ostatní nevidí? Máte intenzivní předtuchy, že se něco stane a ono se to stane? Zážitky mystického charakteru se vám nevyhýbají? Možná nejste blázni, ale jste na cestě ke svému lepšímu já.

Co je psychospirituální krize?

Na první pohled může vypadat jako typická psychóza. Postižený trpí podobnými příznaky. Typické jsou tělesné projevy podobné infarktu doprovázené neobvyklými smyslovými vjemy, slyšení hlasů, parapsychologické zážitky a souboj se svou podstatou na úrovni archetypů. Velice často dochází k řešení témat souvisejících se smrtí, bojem dobra a zla a prožitky očištění.

Zvláštní vidění barev

Jaké události stojí obvykle na počátku psychospirituální krize?

Psychospirituální krizi může odstartovat smrt blízké osoby. Kromě toho je častou příčinou vysoká míra stresu, ztráta iluzí, či nekončící série životních nezdarů, která v konečném důsledku vede k potřebě rozložení staré životní struktury a náhradě něčím novým, lepším. Tato náhrada ale není zadarmo a cesta k ní je velice zdlouhavá a trnitá. Týkat se může kohokoliv, nezáleží na věku ani na pohlaví. Pravděpodobnost jejího vzniku lze zvýšit například pobytem v uzavřené skupině typu sekty, intenzivní meditační praxí či požitím některých drog.

Odborná konzultace

Lze ji léčit a vyléčit?

Nezkušený psychoterapeut obvykle psychospirituální krizi zaškatulkuje do oblasti psychózy a podle toho s postiženým jedná. Zkušenější psycholog ale obvykle na první pohled jemné nuance tohoto transformativního a sebeléčivého procesu velmi dobře rozpozná a dokáže svého klienta vést tak, aby jím prošel a mohl se stát součástí jeho osobnostního rozvoje. Psychospirituální krize má na rozdíl od psychózy poměrně dobrou prognózu a odpovídající terapeutický přístup by měl být spíše o doprovázení než o léčení. V současné době již má s tímto fenoménem zkušenost celá řada psychologů. Mnozí z nich si psychospirituální krizí také prošli. A právě ti, dokážou-li vyjít ze své zkušenosti, mohou svým klientům pomoci nejlépe.

Psychospirituální krize se nemusíte obávat, přijmete-li ji, dovede vás k vyšší intenzitě prožívání

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!