Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šilhání u dětí / foto: shutterstock

Šilhání u dětí může představovat vážný problém, není-li řešeno včas

Všimli jste si, že vaše dítě šilhá? Nečekejte a řešte to včas!

Zdá se vám, že vaše dítě šilhá? „Ujíždí“ mu oko, když sleduje vás nebo nějaký konkrétní předmět? Nepodceňujte to a nečekejte, že se mu oči spraví samy. Neléčené šilhání může přetrvat až do dospělosti, nebo se dokonce zhoršovat. Včasný zásah lékaře však může pomoci.

Co je to strabismus

Pokud má vaše dítě problém udržet zrak na jednom bodě a jedno z očí (popř. obě) mu „ujíždí“ stranou, pravděpodobně se jedná o strabismus, tedy česky o šilhání. To je u dětí celkem běžný problém, který může souviset s dioptriemi, ale také se může jednat o vývojovou vadu rohovky, poškození sítnice atd. Přesnou příčinu problému musí určit oční lékař. Proto neváhejte, a i při malém náznaku šilhání vezměte dítě na vyšetření.

Vyšetření u očního lékaře

Vyšetření u očního lékaře

Dětský zrak se vyvíjí od narození až do sedmi let věku. Proto je důležité, aby byla léčba zahájena (a ideálně i dokončena) v tuto dobu. Pokud si ale šilhání u svého potomka všimnete až později, zajděte s ním k očnímu lékaři rovněž. Vyšetření probíhá tzv. metodou preferovaného vidění. To znamená, že dětem se dávají k náhledu různé šrafované vzory a obrázky, které mají popisovat. Školní děti pak mohou dostávat ke čtení i písmenka nebo číslice. Toto vyšetření se nijak neliší od jiných návštěv očního lékaře, které by měly probíhat pravidelně již od nejnižšího věku dítěte.

Jak se léčí šilhání u dětí?

Oční lékař na základě vyšetření určí, v čem tkví příčina šilhání u vašeho dítěte. Podle toho pak zvolí metodu léčby. Nejčastější příčinou je právě dioptrická vada. Dítě na jedno oko, případně na obě vidí hůř. Proto je nejjednodušší nasadit dítěti dioptrické brýle, které mohou zrak vrátit do normálu. Někdy se stane, že je jedno oko aktivnější než druhé. V takovém případě dávají lékaři na brýle tzv. okluzi. Znamená to, že aktivnější oko je zakryto, aby se to línější muselo více namáhat a lépe se rozvinulo.

Dítě si šilhání nemusí vůbec všímat, ale časem se může stát nepříjemným. Proto neváhejte a poskytněte mu lékařskou péči včas.

Šilhání u dětí může představovat vážný problém, není-li řešeno včas

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!