Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Volný čas dětí u obrazovky / foto: Bloomicon / Shutterstock.com

Jak displeje televizních obrazovek, mobilů či tabletů ovlivňují mozek dětí

Stále více dětí tráví většinu svého volného času před blikajícími obrazovkami či mobilními displeji. Jak však vědecké studie dokazují, mají tyto vymoženosti moderní doby značně negativní vliv na zdravý vývoj i chování dítěte.

Deprese, apatie, nervozita či podrážděnost jsou jedny z mnoha poruch chování, se kterými se čím dál častěji setkávají dětští psychologové. Jejich nejčastější příčinou bývají právě mobilní telefony, tablety či podobná elektronická zařízení, která děti přitahují jako magnet a na kterých si jsou schopny za poměrně krátkou chvíli vypěstovat slušnou závislost. Jaký konkrétní vliv mají na malé uživatele a co o jejich užívání odborníci zjistili?

Dítě u tabletu

5 důvodů, proč mít čas u displeje či obrazovky pod kontrolou

1. Displeje a obrazovky narušují spánkový rytmus

Je známo, že rytmus spánku a bdělosti reguluje hormon melatonin, který tělo naprogramuje na proces spaní. K jeho uvolňování dochází ve tmě, avšak pokud na člověka působí světlo vyzařované obrazovkami, dochází k potlačení tvorby melatoninu a oddálení doby přirozeného spánku. Dokonce stačí jen pár minut modrého světla, které způsobí, že je vylučování hormonu oddáleno i o několik hodin.

2. Velmi snadno dochází ke vzniku závislosti

Při sledování obrazovky či displeje uvolňuje tělo vysoké hladiny hormonu dopaminu. Tento hormon souvisí s příjemnými pocity, které v nás jeho působení vyvolává. Při častém působení však dochází k jakémusi otupění a pro opětovný pocit pohody je třeba stále více a více stimulujících zážitků, tudíž se automaticky prodlužuje doba nutnosti sledování obrazovky či displeje.

3. Modré světlo přispívá k rozvoji depresí a úzkostných stavů

Je potvrzeno, že modré světlo z obrazovek stojí za původem stresových reakcí. Při chronickém stresu dochází v těle k hormonálním změnám, které mohou vést ke zvýšené podrážděnosti, úzkosti i depresím.

4. Přetěžování senzorického systému

Tím, jak je dotyčný nalepený na obrazovku a doslova ji hltá všemi smysly, není schopen vnímat své okolí. Při snaze odlákat jeho pozornost pak může reagovat až přehnaně výbušným chováním, které není schopný vědomě řídit.

5. Omezení fyzické aktivity a kontaktu s přírodou

Místo procházky do přírody a běhání na hřišti raději doma s mobilem či tabletem v ruce? Běžná reality dnešní doby. Rizika s ní spojená si však jistě domyslí každý. Přitom kontakt s přírodou podporuje pozornost i soustředění a snižuje stres a agresivitu. Naopak minimum pohybu vede ke špatné fyzické kondici, která často v dospělosti končí vysokým krevním tlakem a obezitou.

Děti a telefony

Rady odborníků

Dětští psychologové se shodují, že sledování displeje či obrazovky způsobuje vážné poruchy chování a pozornosti, a to již u velmi malých dětí. Doporučují proto u dětí do tří let tyto činnosti zcela vynechat, u starších se pak shodují na 20 minutách denně, které by při sledování neměly být překročeny. U dětí, které již projevují závislost nebo u nich byly vypozorovány poruchy chování, vyzývají k tzv. období „bez obrazovek“, které má trvat ideálně až několik týdnů. Během této doby by mělo dojít ke zlepšení kvality spánku, pozornosti a fyzické aktivity, děti by se měly také celkově zklidnit. Je k tomu však třeba velká dávka důslednost a trpělivosti hlavně ze strany rodičů, kteří by kromě zakazování měli jít sami příkladem.

Jak displeje televizních obrazovek, mobilů či tabletů ovlivňují mozek dětí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!