Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Medvědí česnek / foto: shutterstock

Medvědí česnek opět na scéně. Jak ho správně natrhat, aby nám prospíval?

S příchodem jara stoupají nejen hodnoty na teploměru, ale také se probouzí příroda a s ní i medvědí česnek. Tato rostlina má zdraví prospěšné účinky, tedy pokud se utrhne správně.

Možná i vy patříte k fanouškům po česneku vonících lístků, které ulevují od zácpy, koliky trávicího traktu, snižují vysoký krevní tlak či pomáhají při chronickém kašli. Pravděpodobně se chystáte s ošatkou zamířit do lesa nebo na palouk, kde tento zázrak přírody budete hledat. Při sbírání medvědího česneku však nezapomeňte lístky nejen protřít mezi prsty, abyste se vyvarovali záměně za jedovatou konvalinku, ale také pamatujte na zásadu, jak správně medvědí česnek natrhat. Špatný způsob sběru může minimalizovat prospěšné účinky.

Medvědí česnek

Medvědí česnek sbíráme takzvaným “krutem”

Zdraví prospěšné lístky vonící po česneku začínají vystrkovat své pomyslné růžky už zkraje jara, konkrétně v období března a dubna. Většina lidí chodí na sběr během velikonočních svátků, jiní si sběr nechávají na jiné dny v měsíci. Pokud medvědí česnek roste ve výšinách, do sběru se můžete pustit i v květnu.

Ať už se však vydáte sbírat zdraví prospěšnou rostlinku kdykoliv, pamatujte na jednu věc - sbíráme ji krutem a nikoliv trhem. Je to proto, že tím minimalizujeme riziko poškození cibulky česneku v zemi. Sbíráme pouze část listů a nikoli přímo u země. Tím umožňujeme česneku se zregenerovat. V opačném případě by hrozilo uhynutí rostliny.

Jak medvědí česnek zpracovat?

Když domů přijdete s plnou ošatkou medvědího česneku, nabízí se otázka, jak rostlinu zpracovat. Jednou z možností je samozřejmě pesto, kterým polijeme těstoviny. Jestliže chcete mít sílu rostliny k dispozici po celý rok, připravíme si lihový výtažek čili tinkturu. Jen pár kapek dokáže podpořit paměť a zbavit člověka řady zdravotních těžkostí.

Pesto z medvědího česneku

Zdroj:

https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/42-cesnek-medvedi-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

Medvědí česnek opět na scéně. Jak ho správně natrhat, aby nám prospíval?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!