Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mytí rukou / foto: shutterstock

Jak při mytí rukou odstranit až 12 000 bakterií

Mytí rukou je zcela normální a běžná věc, kterou za den člověk dělá mnohokrát. Zdraví člověka to však ovlivní více, než si někteří chtějí připustit.

Ruce jsou totiž nejčastější přenašeč infekcí, přičemž na jednom prstu se může nacházet až dvanáct tisíc bakterií. Mytí a dezinfekce dokážou snížit jejich přenos, respektive možné riziko až o 66 procent. Říká se, že ruce by se měly navlhčit a pak minimálně deset vteřin mydlit. Samozřejmě, že ruce nejsou jenom dlaně, takže zapomínat by se nemělo ani na prostory mezi prsty, okolo nehtů, bříška prstů a hřbety rukou. Oplachovat mýdlo je nejlepší pod tekoucí vodou, nejlépe teplou.

Mytí rukou

Je třeba si zvykat už od malička

Už odmalička je nutné zvykat děti na mytí rukou. Hodně rodičů to však opomíjí, protože, a to bohužel, s tím mají problémy oni sami. Kdysi dávno se říkalo a bylo i běžné, že muži si většinou nemyli ruce, ale to se už dávno změnilo. Nicméně stále se najdou i takoví, kteří tuto formu hygieny nedodržují. A co je ještě horší, do této kategorie přibyly i ženy. Častokrát je to vidět v pořadech typu Výměna manželek. K tomu se přidávají i další věci ve spojitosti s hygienou. Člověk z toho pak vyjde jako v špindíra.

Mytí rukou

Co s tím, když člověk není zvyklý

To je hodně sporné. Jak bylo řečeno, mytí rukou je možné se naučit, ovšem od raného věku. V dospělosti se člověk velmi těžce přizpůsobuje věcem, které nechce, není zvyklý a nemá k nim vztah. Ovšem každý by si měl uvědomit, že zdraví je to nejcennější, co máme, a mytí rukou je jeho základem.

 

Zdroj:

https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/ruce-jsou-nejcastejsim-prenasecem-infekci-na-prstu-je-12-tisic-bakterii.A100311_164433_ln-zdravi_pks

 

Jak při mytí rukou odstranit až 12 000 bakterií

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!