Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Běhání v zimě / foto: shutterstock

Zbytečné chyby, kterých se dopouštíme při běhání

Uvázat si tenisky, nasadit sluchátka do uší a obléknout se do funkčního, plně přizpůsobitelného oblečení jsou sice kroky, které musíme udělat před vyběhnutím, ale je dobré se informovat i o chybách, kterým bychom se měli vyhnout.

Nesprávné dýchání

I když se může jevit běh jako naprosto banální sportovní aktivita, není tomu tak. Při běhu se bohužel dopouštíme řady chyb, které mají vliv nejen na celkovou výkonnost, ale také na naše zdraví. Vezměme si třeba dech – ten je alfou i omegou této sportovní aktivity, a pokud nedýcháme pravidelně, či dokonce dech rovnou zadržujeme, nedochází k bezproblémovému průtoku vzduchu tělem a vyskytnout se mohou i bolesti v oblasti břicha.

Nesprávné dýchání
Nesprávné dýchání – Zdroj: Shutterstock.com

V nejlepším případě bychom měli dech rozložit následovně – co nádech, to dva kroky, co výdech, to další dva kroky.

Zvedání kolen až příliš vysoko

Když probíháte kolem ostatních běžců, možná u mnoha evidujete jednu věc, a sice zvedání kolen příliš vysoko. Říkáte si, že je to asi správné, a tak tento styl začínáte napodobovat. Jenže ve skutečnosti je pravda někde jinde. Zvedání kolen příliš vysoko je spíše na škodu než k užitku. Člověk se tímto velmi rychle unaví.

Zranění při běhu
Zranění při běhu – Zdroj: Shutterstock.com

Kdo se naopak nemusí této technice stranit, jsou profesionální, zdatní běžci, ale ti už většinou nemají chuť zbytečně si ubírat na energii, kterou mohou rozložit do dalších kilometrů.

Špatná velikost bot

Tenisky, jak už bylo zmíněno, jsou klíčem k úspěšnému běhu. Tedy pokud padnou jako ulité. Pokud boty tlačí nebo způsobují bolest, nejsou tím nejlepším parťákem, se kterým uběhnete stovky kilometrů. Právě proto, aby se předcházelo zmiňovaným scénářům, se často doporučuje pořizovat si boty o číslo větší, než je vaše normální velikost. V ještě lepším případě si boty zkoušejte předtím, než kreditní kartu přiložíte k platebnímu terminálu.

 

Zdroj:

https://fitfab.cz/bud-fit/chyby-pri-behani/

Zbytečné chyby, kterých se dopouštíme při běhání

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!