Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti a bazén / foto: shutterstock

Přírodní koupání, nebo veřejné koupaliště. Jaká v sobě nesou rizika?

Ani v srpnu teploty klesat nemají, a proto můžeme s koupáním počítat i nadále. S horkem se však kazí voda a ani hromada chloru to nezachrání. Znáte nejčastější rizika?

V koupališti není jen chlór

Někdo dává přednost veřejnému koupališti s chlorovanou vodou, jiní nedají dopustit na dílo přírody a vyhledávají rybníky a řeky. Ať už vyberete cokoliv, je potřeba mít se ze zdravotního hlediska na pozoru. Ve vodě na koupalištích se připravte na pořádnou dávku chlóru. V kombinaci s organickými nečistotami, jako je lidský pot, vlasy, nebo dokonce moč mohou vyvolávat podráždění naší pleti, ale i další problémy. Vysušená pokožka, její pnutí a svědění, zarudlé oči nebo záněty spojivek a samozřejmě vaginální záněty.

Nepříjemné záněty
Nepříjemné záněty – Zdroj: Shutterstock.com

Přírodní koupání – ráj pro viry a bakterie

Teď si nejspíš říkáte, že bude přece jen lepší nějaký ten rybník nebo řeka. Jenže ani přírodní voda bez jakýchkoli chemických zásahů není ideální. Přežívají v ní různé bakterie a viry, včetně známých sinic, které rovněž vyvolávají zdravotní obtíže. Opět můžete z koupání odejít se zánětem spojivek nebo rohovky, které mohou zrak poškodit i trvale. Doporučuje se proto plavat s plaveckými brýlemi.

Plavání s brýlemi
Plavání s brýlemi – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud chodíte plavat do přírodního koupaliště s dětmi, měli byste je o to více hlídat. Při hrách se často nalokají špinavé vody, což může vyvolat nevolnost, zvracení a průjem. Odnést si však můžete i horší zdravotní komplikace než vyrážku, střevní potíže nebo svědící oči.

Pozor na motolice!

Motolice není motání hlavy a nevolnost, která by vám znepříjemňovala čas u vody. Jedná se o další hrozbu uvnitř přírodního koupání, především ve stojatých vodách. Motolice způsobují řadu zdravotních problémů. Napadají vylučovací ústrojí, takže můžete po koupání zaznamenat bolestivé močení, moč s krví a záněty močových cest. Léčení je pak nutné a rozhodně není příjemné.

Rizika přírodního koupaliště
Rizika přírodního koupaliště – Zdroj: Shutterstock.com

Legionellla číhá ve sprše

Legionella není žádné zvířátko ani výraz pro míchaný koktejl, byť by to tak mohlo znít. Je to další nástraha – bakterie, které se daří ve vyhřívané vodě. Nemusíte se chodit ani koupat. Stačí sprcha prohřátou vodou ze sudu – tyto domácí sprchy si s oblibou vyrábí chataři i zahrádkáři. Voda se ale může prohřívat i v hadici. Legionella může napadnout dýchací cesty a způsobit akutní zápal plic. Zbytečně pak budete pátrat, kde jste k němu přišli a obviňovat příliš studenou klimatizaci v autě. Chraňte se a sprchujte se raději až doma.

 

Zdroj:

https://legionella.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sinice

https://khsstc.cz/zdravotni-rizika-pri-koupani-v-prirodnich-koupalistich/

 

Přírodní koupání, nebo veřejné koupaliště. Jaká v sobě nesou rizika?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!