Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stárnutí pleti / foto: shutterstock

Proces stárnutí je možné zpomalit

Jakým způsobem stárne lidský organismus? Existuje nějaká pevná hranice stáří? Je možné dosáhnout věčného mládí, nebo alespoň proces stárnutí zpomalit?

Věková hranice stáří neexistuje

Tomáš Baťa mladší pilotoval bez asistence ve svých 89 letech sportovní letoun. Starý se rozhodně necítil, ale je nutné si přiznat, že věda si není jistá, jak se pozná, zda je někdo starý. Konkrétní věková hranice prakticky neexistuje. Stáří bývá spojováno se selháváním orgánů. Selhávání orgánů však spadá do oblasti nejrůznějších onemocnění, stáří nemoc není. Jak se tedy pozná, zda je někdo skutečně starý?

Starý, či mladý člověk?
Starý, či mladý člověk? – Zdroj: Shutterstock.com

Stárnutí způsobuje chyba v genomu

Vědci se shodují na tom, že za stárnutí mohou geny a jejich poruchy. Každá buňka našeho těla si neustále pročítá genetickou knihovnu uloženou v buněčném jádře. Představme si knihy v této buněčné knihovně, které jsou neustále vyndávány, pročítány a opět zařazeny zpět. Knížky z veřejné knihovny také po tisícím vypůjčení nevypadají jako nové – vazba sotva drží u sebe, některé listy zcela chybí, občas flíček, oslí ucho nebo natržená stránka. Stejné je to s našimi geny. Občas vypadne písmenko, věta, a nakonec sama buňka uzná, že to nezvládne a spáchá „sebevraždu“, tj. rozpadne se. Pokud se jí „sebevražda“ nepodaří, nastává šílenství jedné naší genetické knihovničky, kterému se říká rakovina.

Genetická výbava v průběhu života
Genetická výbava v průběhu života – Zdroj: Shutterstock.com

Stres stárnutí urychluje

Vědci zjistili, že ve stáří máme čím dále více spuštěnou stresovou reakci. Pokud se podíváme do živočišné říše, uvidíme na lososech, jakou moc stres má. Právě přes stres je naprogramovaná jejích smrt. Po dlouhé cestě se lososi třou v horských řekách, kde také zemřou, protože mají nezvladatelně aktivovanou stresovou reakci. Pokud jim tuto reakci zrušíme, žijí dál. Stres tak může i u nás aktivovat procesy stárnutí uvnitř našeho těla.

Stres urychluje stárnutí
Stres urychluje stárnutí – Zdroj: Shutterstock.com

Záhadné věčné batole

Odpovědi na procesy vedoucí ke stárnutí může vědcům poskytnout ojedinělý genom Američanky Brooke Greenbergové. Do svého jednoho roku se její vývoj v ničem nelišil od vývoje ostatních. Po několika nevysvětlitelných zdravotních kolapsech se však pro Brooke čas zastavil a její tělo i mentální vývoj se dál nevyvíjely. Až do své smrti ve 20 letech měřila jen 67 centimetrů a vážila 7 kg, měla také stále mléčné zuby, nikdy se nenaučila ani chodit, ani mluvit. Lékaři se shodli, že u ní došlo k výpadku sladění stárnoucích procedur jednotlivých částí organismu. Studium jejího genomu může přinést odpovědi na procesy stárnutí lidského organismu.

Studium genomu
Studium genomu – Zdroj: Shutterstock.com

Klíč k věčnému mládí

Přestože je člověk zcela zdráv, zdá se, že s věkem se mění jeho imunitní systém. Stárnoucí imunita se hůře přizpůsobuje a obranné tělesné mechanismy obecně oslabují svou funkci, naopak někdy v rámci obrany na vlastní organismus paradoxně zaútočí. Zřejmě za tím zase stojí geny. Pestrá stimulace imunitního štítu prokazatelně zpomaluje proces stárnutí. Navíc imunita úzce souvisí s naším nervovým systémem. Jestliže si připustíte, že jste staří a už nic nezmůžete, stanete se starými. Pokud to však překonáte, vaše imunita dostane od vašeho mozku pozitivní signály a stárnutí se může zpomalit.

Radost v každém věku
Radost v každém věku – Zdroj: Shutterstock.com

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1rnut%C3%AD

https://www.wikiskripta.eu/w/St%C3%A1rnut%C3%AD_organismu

https://www.poruchy-imunity.cz/novinky/jak-funguje-imunitni-system-v-seniorskem-veku-60681

https://www.lidovky.cz/relax/lide/americanka-nestarne-v-17-letech-vypada-jako-rocni-batole.A100511_103206_lide_mtr

 

Proces stárnutí je možné zpomalit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!