Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kratom / foto: shutterstock

Co je to kratom?

Pokud jste na sociálních sítích či v médiích zaznamenali poslední dobou dost propírané slovo kratom, ale netušíte, o čem je řeč, tento článek vám nabídne podrobné vysvětlení.

Kratomu je často skloňován v negativním smyslu, a to hlavně ve spojení se závislostí. Užívá-li se ovšem správně, má na lidské zdraví blahodárné účinky.

Kratom – co to je?

Kratom se vyrábí ze stromu Mitragyna speciosa, konkrétně z jeho sušených listů. Tento tropický strom pocházející z nížinných oblastí jihovýchodní Asie dorůstá do výšky až 25 metrů. Nalezneme ho především v Thajsku, Indonésii a Vietnamu. Na trhu je k dostání kratom hlavně z ostrova Borneo, kde ho pěstuje řada farmářských rodin. Proč je tedy tolik populární? Vděčí za to látkám, jež obsahuje. V listech Mitragyna speciosa je obsaženo asi 40 alkaloidů, z nichž nejdůležitější je Mytraginin a 7-hydromitragynin. Tyto látky mají na lidský organismus srovnatelné účinky jako stimulanty a opioidy.

Kratomový list

Kratom účinky

Jak již bylo naznačeno, kratom se užívá zejména pro jeho stimulační účinky. Dokáže potlačit únavu, dodat energii, zlepšit výkonnost a soustředění. Díky těmto vlastnostem je tolik oblíbený též mezi sportovci. I když to zatím není vědeckými studiemi prokázáno, s úspěchem se setkal též na poli drogové závislosti. Napomáhá k lepšímu zvládání abstinenčních příznaků. Pozitivní vliv kratomu byl zaznamenán též při depresích, úzkostech, bolestech a kašli.

3 nejoblíbenější druhy kratomu

Tento přírodní povzbuzovač se dělí na několik odrůd. Od každé z nich lze očekávat trochu jiné účinky. V potaz je třeba brát i původ a barvu kratomu. Ta vypovídá o stáří listů. Mezi populární odrůdy patří Maeng da, která je označována za nejsilnější stimulant. Oproti tomu Indo kratom má opačný efekt. Příjemně navodí pocit klidu. Jaké účinky očekávat u barevného rozlišení?

Červený kratom

U něho převažuje hlavně tlumící efekt, umí dobře potlačovat bolest. Červený kratom má ještě další účinky dle druhu odrůdy:

  • zlepšuje soustředění a bdělost
  • pomáhá zvládat úzkost
  • zklidňuje mysl
  • má sedativní a uvolňující účinky (proto se doporučuje při nespavosti)
Kratom a jeho účinky na spánek

Zelený kratom

Je považován za zlatou střední cestu, která je doporučována v případě, že s kratomem nemáte ještě větší zkušenost. Zelený kratom navozuje lehké euforické stavy a zlepšuje koncentraci. Obecně lze říci, že:

  • eliminuje stresovou zátěž
  • uklidňuje mysl a podporuje soustředění
  • zlepšuje náladu

Bílý kratom

Z hlediska stáří patří bílý kratom k nejmladším, neboť list není dozrálý. Jeho sušení probíhá bez přístupu přímého slunečního záření, proto se jedná o velmi dlouhý proces. Bílý kratom má především významný stimulační efekt. Kromě toho přispívá:

  • ke zlepšení poznávacích funkcí
  • stimulaci mentálního soustředění
  • euforickému pocitu (dal by se přirovnat ke kofeinovému návalu)

K tomuto článku není otevřena diskuze