Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kůň v domácí péči / foto: shutterstock

Jak se vypořádat s Cushingovým syndromem u koní?

Jako majitelé koní byste se měli alespoň trochu orientovat v jejich případných zdravotních potížích. Jedním z poměrně častých onemocnění, s nímž se bohužel nedá stoprocentně úspěšně bojovat, je takzvaný Cushing syndrom.

Co je Cushingův syndrom?

Cushing syndrom se objevuje zejména u starších koní. Jde o poruchy endokrinního systému, kdy dochází k nadměrnému produkování hormonů, což vede hned k několika typickým příznakům. Nejčastěji se toto onemocnění pozná na výrazném zhoršení kvality srsti. Kůň se rovněž zpravidla hodně potí, ovšem může nastat i zcela opačná situace, kdy naopak ani v letních vedrech nedochází k pocení. V neposlední řadě zvíře rychle a bez dalších logických příčin ztrácí svoji tělesnou hmotnost. Navíc se může přidat také žíznivost, časté zanášení drobných ran a vznik infekcí, případně se dostavují ještě problémy se zrakem.

Závodní koně

Doplňky stravy pro koně, díky nimž lze Cushing sydrom do jisté míry potlačit

Cushingův syndrom u koní se nedá zcela vyléčit. Veterináři obvykle nasazují léky a další přípravky, které pouze zmírňují projevy onemocnění. Kromě toho však můžete svému koni, u něhož se nemoc objeví, ulevit také volně dostupnými přípravky a doplňky stravy. Na trhu jsou k dostání kupříkladu Dromy Cushing control produkty. Jedná se zejména o speciální bylinky pro koně, v nichž jsou kromě samotných výtažků léčivých rostlin obsažena také probiotika a hořčík. Díky tomu tyto doplňky pro koně přispívají ke stabilizaci funkce endokrinního systému. Dochází rovněž k regulaci hladiny cukru v krvi a podpoře správného fungování štítné žlázy.

Doplňky pro koně je samozřejmě vždy vhodné konzultovat s veterináři, potažmo dalšími specialisty. V každém případě výše zmíněné produkty Dromy Cushing control rozhodně nejsou na škodu, pakliže dodržíte jejich správné dávkování, které uvádí výrobce. Jako užitečný doplněk se jeví také speciální kloubní výživa pro koně.

K tomuto článku není otevřena diskuze