Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinná léčba / foto: shutterstock

Vilín - žlutý zázrak na kosmetické i zdravotní neduhy

Kvete v době, kdy ostatní rostliny ještě spí zimním spánkem, nebo se z něj teprve probouzejí. Vilín pomáhá na otoky, hemoroidy i na kožní problémy. Umí toho ještě mnohem více. A spoustu léčivých přípravků si z něj můžete vyrobit sami. 

Čarodějnická líska

Žlutými květy obsypané větve můžete znát jako vilín měkký. U nás kvete od ledna do března a na léčbu se dají využívat jak jeho květy a listy, tak kůra. Říká se, že s jeho pomocí kdysi čarodějnice hledaly poklady. Proto ho můžete znát i pod označením čarodějnická líska. Především kůra a listy vilínu obsahují třísloviny a flavonoidy, které patří mezi nejúčinnější prostředky k léčení různých ran a neduhů. 

Bylinná tinktura
Bylinná tinktura – Zdroj: Shutterstock.com

S čím si vilín poradí

Z vilínu můžete vyrobit mast, tinkturu, odvar, tonikum i pleťovou vodu. Pomáhá zmírňovat otoky, léčí hemoroidy, křečové žíly i odřeniny. Chválí si ho i lidé s kožními problémy, protože léčí a zmírňuje svědění kůže. Vilín ale působí i proti virům, plísním a bakteriím. V kosmetice je oblíben pro zpomalení stárnutí pokožky. Pomůže vám také zastavit krvácení a vyléčí zánět ústní dutiny, hrtanu nebo dásní.

Odvar z vilínu

Odvar z vilínu je nejjednodušším způsobem, jak z něj získat účinného pomocníka na různé neduhy. Stačí dát lžíci drcené kůry do čtvrt litru vody a cca 5 až 10 minut vařit. Poté necháte odvar ještě 8 minut louhovat, než ho scedíte. Můžete jej využívat jako obklad na otoky nebo jako kloktadlo. 

Síla léčivých bylin
Síla léčivých bylin – Zdroj: Shutterstock.com

Pleťová voda z vilínu

Pokud bojujete se suchou či problematickou pletí, pomůže vám pleťová voda z vilínu. Použijte hrst čerstvých či nasušených listů vilínu, nasekejte je a nechte macerovat v půlce hrnku jablečného octa. To trvá cca 2 až 3 týdny při pokojové teplotě. Následně smícháme směs se dvěma hrnky minerální vody a lžičkou glycerinu. Můžete vodu ovonět éterickým olejem. U suché pleti se doporučuje kromě listů přidat i trochu nasekaných květů. 

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%ADn_m%C4%9Bkk%C3%BD

 

Vilín - žlutý zázrak na kosmetické i zdravotní neduhy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!