Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panická ataka / foto: freepik.com

Život s panickou atakou: Jak se proti ní bránit?

Panická ataka je nepříjemná úzkostná porucha. Jsou pro ni typické velmi intenzivní záchvaty a silné úzkosti plné obav z toho, že se přihodí něco zlého. Je to stav, který může dramaticky ovlivnit život postižené osoby a projevuje se i fyzickými příznaky.

Typické fyziologické změny v podobě bušení srdce, závratě, obtížného dýchání či sevřeného hrdla skutečně nepatří mezi příjemné zážitky. A zatímco někteří lidé panickou ataku prožijí poprvé a naposledy, jiní se se záchvaty potýkají opakovaně.

Život s panickou atakou není jednoduchý, ale naštěstí nejde o neřešitelný problém. Prevence je ovšem poměrně komplexní záležitost a spočívá v celkové změně životního stylu.

Zjistěte si o panické atace co nejvíce informací

Cesta k překonání panických úzkostí začíná důkladným porozuměním daného stavu. Hledejte proto všechny dostupné informace o příznacích, příčinách a možnostech léčby. Jakmile získáte potřebné znalosti, lépe porozumíte co je panická ataka a co se v kritické chvíli děje ve vašem těle a budete mít z ataky mnohem menší strach.

Hledejte podporu u blízkých i stejně postižených lidí

Upřímná podpora od rodiny, přátel nebo lidí z podpůrných skupin je při zvládání panických atak velmi nápomocná. Budete-li o svých nepříjemných prožitcích bez pocitu studu hovořit s ostatními, uleví se vám. Pokud ve svém blízkém okolí nemáte nikoho, s kým byste mohli své problémy sdílet, vyhledejte a připojte se k terapeutické skupině nebo online komunitě. I zde můžete získat užitečné rady a strategie, jak panické záchvaty zvládat.

Relaxační techniky a meditace

Ponořte se do praktikování relaxačních technik, jako jsou hluboké dýchání, progresivní svalová relaxace či jóga. Můžete díky nim snížit úzkost a napětí v těle a výrazně snížit četnost výskytu ataky. Velmi užitečná je také meditace – zklidňuje mysl a její pravidelná praxe stejně jako v případě ostatních technik přináší dlouhodobé výsledky.

 

Zdravý životní styl

Zní to jako klišé, ale zdravý životní styl má významný vliv na celkovou pohodu a snižování úzkosti. Ale čím začít? V prvé řadě se zaměřte na svůj jídelníček, snažte se pravidelně cvičit – a naordinujte si dostatek spánku.

Stejně tak je důležité omezit konzumaci stimulantů, které mohou přispívat k úzkostným stavům. Na vrcholku pomyslné pyramidy najdete kofein a alkohol.

Zvýšenou fyzickou aktivitou a vyváženou stravou posílíte imunitní systém a zvýšíte svou odolnost vůči stresu.

Naučte se zvládat stresové situace

Vysoká hladina vnitřního, psychologického stresu, patří mezi hlavní příčiny panických atak. Proto je důležité naučit se stresové situace zvládat. Najděte si pro vás příjemné způsoby, jak relaxovat a odreagovat se (velkým pomocníkem může být zdánlivě obyčejná procházka v přírodě, poslech oblíbené hudby, četba nebo kreativní činnosti). Budete-li se pravidelně věnovat aktivitám, které vám přinášejí radost a uklidňují vaši mysl, míra stresu se rapidně sníží – a s ní i riziko panické ataky.

Pokud panické ataky navzdory vaší snaze přetrvávají a zasahují do vašeho každodenního života, vyhledejte odbornou pomoc. Zkušený terapeut vám doporučí efektivní strategie pro zvládání úzkosti a změnu negativních myšlenkových vzorců. Dobrou volbou je středisko Adicarepsychoterapie Praha, ve které působí odborníci s mnohaletými zkušenostmi.

Život s panickou atakou: Jak se proti ní bránit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!