Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sběr plodů / foto: mali maeder: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/92354/

7 zajímavostí o kratomu, které jste možná nevěděli

Popularita kratomu roste a mluví se o něm stále častěji. Spousta zajímavých informací o této látce nám ale může unikat. Víte například, odkud pochází a proč má tak blízko ke kávě? Zde je sedm zajímavostí, které vás nejspíš překvapí.

1. Domovinou kratomu je jihovýchodní Asie

Kratom je prášek získávaný z tropického stromu mitragyna speciosa, který pochází z jihovýchodní Asie. Nejčastěji roste v oblastech Thajska, Indonésie, Malajsie nebo Vietnamu. Obzvlášť známé jsou však produkcí kratomu indonéské ostrovy Borneo a Bali.

2. Moderní historie kratomu začíná v 19. století

V oblastech svého původu se kratom těšil velké oblibě ještě mnohem dříve. Jeho novodobá historie ale začíná rokem 1836, kdy ho v Thajsku objevil skotský plukovník James Low. Brzy potom se tedy kratom začal rozšiřovat do Evropy i do celého světa. Ani po téměř 200 letech ale nemá jednoduchý osud, a pokud jde o legislativu, provází ho řada kontroverzí.

3. Kratom má mnoho společného s kávou

Řeč je o zdroji kratomu, tedy o rostlině mitragyna speciosa, která pochází z čeledi Rubiaceae, do které patří i kávovník nebo například gardénie. Kromě toho, že jsou tyto stromy příbuzné čeledi, toho však moc společného nemají, ať už co se týče zeměpisné šířky, ve které rostou, nebo co do vzhledu a vzrůstu samotných stromů.

4. Všechny druhy kratomu mají stejný původ

Pro některé lidi mohou být matoucí barvy, kterými se jednotlivé typy kratomu označují. Důležité je, že všechny mají stejný původ a liší se pouze způsobem sběru a následného zpracování. Například zelený kratom se jen krátce suší na slunci, zatímco červený kratom prochází poměrně dlouhým procesem fermentace. A dále existuje i bílý, žlutý nebo hnědý kratom.

5. Kratom nemusí mít jen formu prášku

Nejčastěji se s kratomem lze setkat v podobě jemného prášku, ale podob může mít mnohem víc. V rámci drcených prášků je jednoznačně nejoblíbenější zelený kratom. Existují však i jiné varianty kratomu, kterými může být například méně obvyklý kratomový extrakt. Tento extrakt může mít jak práškovou, tak kapalnou formu.

6. V Česku je kratom jen rostlinný prášek

Česká legislativa v současnosti považuje kratom za pouhý rostlinný prášek. V praxi to znamená, že se kratom nachází v takzvaném vzduchoprázdnu a nepodléhá žádné regulaci. Zákon na něj, jako je tomu v mnoha jiných státech, zkrátka nemyslí. To se má však již brzy změnit, jelikož vláda připravuje regulaci nejen kratomu, ale dalších podobných látek.  

7. Každý stát má jinou legislativu

Pravidla ve světě nelze nijak zobecnit, protože v každé zemi zákony vnímají kratom jinak. Na mnoha místech jde o legálně dostupný produkt – jako například v některých státech USA, Španělsku či Řecku. Naopak na Slovensku, v Polsku nebo Chorvatsku je držení kratomu považováno za přestupek, nebo dokonce trestný čin. 

7 zajímavostí o kratomu, které jste možná nevěděli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!