Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bangkok / foto: ShutterStock.com

Nejdelší zeměpisné názvy světa

Každé místo na Zemi má jistě nějaké jméno. Někdo z vás možná bydlí v obci, která se pyšní velmi dlouhým názvem.

U nás v České republice má nejdelší jméno obec Nová Ves u Nového Města na Moravě – celkem 27 písmen. Další obce s dlouhým jménem jsou například Albrechtice v Jizerských horách, Dobrá Voda u Českých Budějovic, Jakubov u Moravských Budějovic nebo Blatnice pod Svatým Antonínkem. Oproti jiným místům s dlouhým názvem ve světě se tyto jména obcí však nemohou srovnávat. Problém by pro vás bylo název takového místa vyslovit, ještě hůře byste si dlouhý název zapamatovali.

 

magazin.cz

 

Prvním takové velmi dlouhé místopisné jméno má město v Thajsku. Název tohoto města má neuvěřitelných 167 písmen. A co že je to za město? I když se vám to bude zdát podivné, jedná se o hlavní město Thajska – Bangkok. Toto město má totiž ještě ceremoniální jméno, které je Krung Thep Maha Nakhon Amorn Rarranakosindra Mahindrayutthaya Mahadilokpop Noparattana Radchhami Buriom Udom Rachnivet Mahastan Amorn Pirmarn Avatarn Satit Sakatuttiya Vishnuharm Prasit. Takto dlouhý název města by si určitě nikdo nezapamatoval, a tak se používá kratší jméno Bangkok. Zmíněný dlouhý název městu v roce 1782 vymyslel místní panovník z dynastie Chaleri, který se jmenoval Ráma I. (1736 – 1809). V překladu celé jméno města zní: Město andělů, velké město a sídlo Buddhy, nedobytné město boha Indry, velké hlavní město světa vyzdobené devíti cennými drahokamy, bohaté na mocné královské paláce, které se rovnají nebeskému domovu boha, město, které bylo darováno Indrou a postaveno Višnuem. Uznejte sami, že je lepší říkat městu Bangkok.

 

magazin.cz

 

V jihovýchodní části Nového Zélandu bychom v nadmořské výšce 305 metrů našli kopec, který se se svým dlouhým jménem dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Vrcholku se ve zkrácené podobě říká Taumata, celý název má 92 písmen – Taumatawhakatangihangakoauauotamateaurehaeaturipukakapikimaungaho-ronukupokaiwhenuakitanatahu. Zvládli jste slovo přečíst napoprvé bez chyby?

Celé dlouhé jméno kopce Taumata nám vlastně vypráví o životě jednoho známého válečníka jménem Tamatea Pokai Whenua. Z názvu se také dozvíme, že každý den Tamatea chodil na kopec, kde hrál na svou flétnu smutné tóny. Údajně válečníkova smutná píseň patří jeho mrtvému bratrovi a drahé polovičce. Pokud se vydáte na vrchol Taumata, můžete se u cedule s celým názvem třeba vyfotit (pokud se ale na fotografii cedule vejde celá). Když už na kopci budete, zkuste vyslovit jeho celé jméno. Podle pověsti byste měli po vyslovení názvu slyšet Tamateaovu flétnu.

 

magazin.cz

 

Dlouhý název má i jedna obec v severním Walesu ve Velké Británii. Do roku 1860 se obec jmenovala Llanfair Pwllwyngyll. Místní starosta se ale jednoho dne rozhodl, že přiláká do své obce turisty. Jak? Změnou jména obce. Od té doby se vesnice jmenuje Llanfairpwllgwyngyllgogeruchwyrndrobwllllantantysiliogogogoch. Co tento nový název znamená? Nejspíš nic. Autorem tohoto jména obce je prý jeden místní krejčí, jehož jméno však není známo. Vypadá to, že krejčí vzal tužku a papír, a psal za sebou písmena jak ho napadlo, dokud jich nebylo 58. Přesně tolik znaků má jméno obce po změnění názvu. Plán obecní rady ale vyšel, na toto místo opravdu začali jezdit turisté.

 

magazin.cz

 

Dalším místem, které má netradičně dlouhé jméno, bychom se vydali do Spojených států amerických, do Massachusetts. Zde se nachází jezero s názvem Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg. Jméno jezera prý pochází z indiánského jazyka, přeložit by se dal jako místo k rybaření na hranici. Jezero totiž leží na bývalé hranici mezi dvěma kmeny Indiánů. V názvu jezera je také použito 15 krát písmeno g.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!