Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sexuální anorektička - ať už to mám za sebou / foto: shutterstock

Anorexie může být i sexuální

O mentální anorexii, tedy o poruše příjmu potravy, slyšel asi každý. Víte však, že existuje také anorexie sexuální? A trpí jí nejen ženy, ale i muži.

Stejně jako v případě mentální anorexie, i ta sexuální se nevyhýbá ani mužům. U žen se však objevuje mnohem častěji. Sexuální anorexie se v mnohém shoduje s anorexií mentální. Samotný pojem „anorexie“ v sobě zahrnuje jisté omezování – ať už jídla nebo právě sexu.

Je pochopitelné, že člověk nemá na sex chuť neustále. A tak se může snadno stát, že se partneři v tomto ohledu zkrátka vždy neshodnou. Někteří lidé se zase sexu vyhýbají z nejrůznějších důvodů – ať už se jedná o trauma, stres nebo třeba únavu. Tyto důvody jsou rovněž pochopitelné a ještě nemusí nijak souviset se sexuální anorexií.

Pojem sexuální anorexie označuje vyhýbání se sexu či jeho omezování na naprosté minimum, a to z důvodu, že ho člověk vnímá jako něco odporného, nepříjemného. Mnoho sexuálních anorektiků a sexuálních anorektiček má z pohlavního styku zkrátka strach. Tento problém se pak může negativně projevit na kvalitě partnerského vztahu a může být i příčinou jeho rozpadu.

Odborníci také někdy hovoří o tzv. sexuální bulimii. I ta má mnohé společné s bulimií coby poruchou příjmu potravy, kdy je stav hladovění střídán s přejídáním. V případě sexuální bulimie se pak střídají stavy odmítání sexu a jeho nadměrného vyhledávání. I to může v partnerském vztahu způsobovat značné problémy.

V případě sexuální anorexie se jedinec vyhýbá jakýmkoli intimnostem, zároveň mu je také značně nepříjemné o sexu třeba hovořit. V hlavě člověka trpícího sexuální anorexií se prakticky neustále objevují myšlenky na to, jak se sexu vyhnout. Není divu, že takoví lidé se ani nehrnou do nějakého vztahu a jsou raději sami.

 

Se sexuální anorexií se úzce pojí stud, nízké sebevědomí či nenávist sebe samotného a svého těla. Také je mnohdy spojena s nějakým prožitým traumatem, jako je například znásilnění nebo sexuální obtěžování. Dalším typickým znakem sexuální anorexie je strach a úzkost ve chvíli, kdy má dojít na sex. Tím se liší od nechuti na intimnosti například z důvodu stresu, únavy nebo třeba hormonální nerovnováhy.

Jak lze se sexuální anorexií bojovat? Nejprve si člověk sám musí uvědomit, co u něj tento problém způsobilo. Poté je vhodné začít s psychoterapií, na kterou by měl ideálně docházet i partner. V mnohých případech stojí totiž právě psychoterapie za záchranou vztahu.

Anorexie může být i sexuální

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!