Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vášeň ve vztahu / foto: shutterstock

Přitahují se protiklady? Ano, ale pro dlouhodobý vztah to nestačí

Skutečně se protiklady přitahují? Obecně se předpokládá, že tomu tak je. V praxi se ale může ukázat, že i když se protikladný člověk zprvu jeví jako ideální partner, z dlouhodobého hlediska můžeme velmi narazit.

Protikladné vlastnosti jsou zábavné jen na začátku

Když je například jeden partner pedant a druhý pohodář, může to do začátku vztahu přinést potřebnou jiskru. On miluje klasiku, ona je punkerka; on je puntičkář, ona bere věci lehce; on je introvert, ona extrovert. Tyto rozdíly jsou nejdříve vzrušující a zábavné, protože přinášejí nové zážitky a perspektivy. Ale jak vztah postupuje, mohou se z těchto rozdílů stát každodenní překážky. Co bylo kdysi považováno za atraktivní, často vede k velkým neshodám, zejména pokud se jedná o zásadní životní hodnoty a přístupy.

Přitažlivost protikladů kdysi podpořil sociolog Robert Francis Winch ve svých studiích z 50. let, kdy zkoumal lidi s velmi odlišnými vlastnostmi a zkušenostmi. Jeho práce odhalila, jak silná může být přitažlivost opačných charakterů a jak mohou tyto rozdíly obohatit vztahy a životy.

Radosti a strasti partnerských vztahů
Radosti a strasti partnerských vztahů – Zdroj: Shutterstock.com

Spokojené páry mají až 90 % společných rysů

Nové studie však naznačují, že dlouhodobě nás více přitahují lidé, kteří se nám podobají. Tato podobnost se týká sdílených zájmů a charakteristik. Bylo zjištěno, že dlouhodobí partneři mají průměrně téměř 90 procent společných rysů, včetně náboženských a politických názorů a životního stylu. Účastníci studie si byli podobní i v takových detailech, jako je množství vypité vody a strávený čas na počítači. Obecně platilo, že si byli podobní věkem, etnickým původem, vzděláním, příjmem a především sdíleli podobné základní hodnoty a přesvědčení.

Výzkum tedy naznačuje, že nám to bude více klapat s lidmi, kteří se nám podobají. Tato podobnost je také indikátorem dlouhodobé stability vztahu. Přesto se stále udržuje mylná představa, že partner má být protikladný. Je pravda, že se protiklady mohou přitahovat, ale tato přitažlivost je obvykle dočasná a pomíjivá.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/psychologie-myty-omyly-vztahy-prace-psycholog-jan-urban.A210129_092425_viteze_sov

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-protiklady-se-pritahuji-podle-studie-je-tomu-naopak-40442612

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-spokojene-dlouholete-vztahy-a-jejich-spolecne-rysy-40006626

 

 

 

Přitahují se protiklady? Ano, ale pro dlouhodobý vztah to nestačí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!