Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nenapravitelní sukničkáři

Proč se někteří muži nedokáží zbavit neustálé touhy flirtovat? Jde o vrozený reflex, nebo výmluvu, když říkají, že „za to nemohou“?

Každé ženě se to jistě již někdy stalo…
Přistihla svého muže, jak si zálibně prohlíží cizí atraktivní ženu, začne s ní flirtovat nebo ji dokonce osloví. Pak většina mužů již jen hledá výmluvy, jak své chování ospravedlnit. Výmluv již ženy slyšely mnoho, stejně jako zdůvodnění, že jejich protějšky vlastně vůbec neví, proč to dělají. Otázkou tedy zůstává, jaká je jejich skutečná motivace a zda jsou v tom pánové skutečně tak nevinně, jak mnohdy tvrdí…

Mohou za to mužské instinkty?
Nejčastěji se hovoří o mužských instinktech, který je v mužích natolik pevně zakotven, že se jej nelze zbavit. Mužské podvědomí prostě nutí k zájmu o ženské pohlaví v každé situaci, i když jsou již zadaní. Setkat se můžeme také s názorem, že to, co muže nutí se otáčet za ženami, je jejich mírně zúžené zorné pole. Odborníci na evoluci tvrdí, že zatímco ženám byl vývojem daný širší zorný úhel, takže mají lepší periferní vidění a pohodlně zvládnou pozorovat svět kolem sebe i do stran, aniž by si toho kdokoli všiml, pánové musí pohled na objekt svého zájmu zaměřit přímo nebo se dokonce otočit celým tělem.

Dělají to tak všichni
Další z výmluv připomíná malinko děti v mateřské školce, ale bohužel i tato výmluva je pravdivá. Dělají to přece všichni. Ano, muži v každém věku, štíhlí nebo silní, vysocí nebo malí, vysoce postavení manažeři nebo elektrikáři v montérkách. Způsob může být vždy poněkud odlišný, v konečném důsledku ale jde o jediné – dobře si prohlédnout tu cizí dlouhonohou krasavici a nebo se případně pokusit o něco dalšího.

magazin.cz

Potřeba zvýšit si své sebevědomí
Muži, kteří rádi flirtují s opačným pohlavím, ačkoliv jsou zadaní, pak mají ještě o jednu výmluvu více – „prostě to potřebují“. Ano, i to je možné. Muži v mnohem větší míře než ženy potřebují neustále vědět, že jsou ještě atraktivní a zajímaví pro opačné pohlaví. Neustále sebedokazování je toho velmi dobrým dokladem. Pánové se toho nedokážou zbavit ani s věkem, ani s rostoucím postavením, jen formy onoho zvyšování si sebevědomí či utvrzování se ve své sebejistotě, se mohou postupně lišit.

Takže jde o přirozený reflex?
Je tedy nutkání otáčet se za pohlednými ženami přirozeným reflexem, kterému se muži nedokážou ubránit? V jejich prospěch rozhodně hovoří práce podvědomí stejně jako fyziologické reakce. Vidí-li muž příslušnici opačného pohlaví, jeho mozek okamžitě vyhodnocuje novou situaci. Pokud mozek vyšle informaci, že žena je hodnocena jako atraktivní, nastávají u muže okamžitě fyzické projevy. Rozšíří se zorničky, zvýší se srdeční frekvence, zvyšuje se hladina testosteronu a muž začne vysílat k ženě milostné pohledy.

Žárlivé scény budou zbytečné
Například podle neuropsychiatričky Louann Brizendineové, autorky knihy Mužský mozek, je tato činnost u muže stejně přirozená jako jakékoliv jiné fyziologické procesy. Vysvětluje to mimo jiné tím, že oblast mužského mozku, která ovládá nebo řídí sexuální výkon je 2,5krát větší než u žen. Nelze se tedy potom divit, když jsou některé projevy natolik výrazné, že se muži sotva podaří je skrýt. Moudrá žena však nežárlí a hodnotí potřebu svého muže otočit se za každou sukní s nadhledem. Žárlivé scény jistě nebudou představovat to, co by muže odradilo – právě naopak.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!