Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak přibrat pár kilogramů?

Rady, jak ztloustnout? Ano, čtete správně! Snad každý den čteme či slyšíme o zaručených způsobech na hubnutí, o kouzelných preparátech, které vás zbaví nadbytečných kil.

Věřte ale, že se mezi námi najdou také jedinci, kteří mají přesně opačný problém, tedy, že by potřebovali nějaké to kilo přibrat.

Někdo například zhubl po prodělané chorobě či při dlouhodobém působení stresu, jiní mají štíhlou postavu zkrátka v genech. Pokud se i vám zdá vaše nadměrná štíhlost spíše na škodu a nechcete se podobat vyzáblým modelkám, vyzkoušejte následující rady a tipy, které by vám měly pomoci pár kilogramů přibrat. Také tloustnutí má svá pravidla.

Pokud si myslíte, že je jednoduché ztloustnout, tak se mýlíte. Přesto, že sníte vše, na co přijdete a konzumujete kalorické potraviny, nemusí se to nijak na vaší hmotnosti projevit. Tím, že se budete jídlem cpát od rána do večera, si moc nepomůžete. Důležité je totiž to, co jíte, v jakém to konzumujete množství a kdy. Odborníci upozorňují na to, že tloustnutí se (stejně jako hubnutí) musí vaše tělo nejprve naučit. Teprve pak je možné dosáhnout dobrých výsledků.

Jak říkají odborníci na výživu a nutriční specialisté, pokud chcete za týden přibrat přibližně půl kilogramu, musí dojít ke zvýšení vašeho příjmu energie za den o hodnotu 2000 až 3000 než je u vás obvyklé. To ovšem není jednoduché. Rozhodně to nevyřešíte tím, že do svého jídelníčku přidáte jednu porci navíc. Musíte si totiž dávat pozor, abyste tloustli „zdravým“ způsobem, tedy abyste nabrali svalovou hmotu a ne jenom tuk. A nabírání svalové hmoty není žádná sranda, ale docela věda.

 

magazin.cz

 

jaký je ten nejúčinnější způsob, jak přibrat pár kilogramů? Ten spočívá v dlouhodobém zvýšení přísunu energie. Jak to udělat? Obecně platí, že byste měli začít jíst větší porce jídla, než jste byli doposud zvyklí. Stačí prý zvýšit příjem potravin zhruba o dvacet až třicet procent nad vaši normu. Mnohem důležitější však je stravovat se pokud možno pravidelně a žádný chod nevynechat.

Při tloustnutí nezapomínejte také na pohyb. Mnoho lidí se mylně domnívá, že když se přestanou pravidelně hýbat, automaticky přiberou na hmotnosti. Lidské tělo ale pohyb potřebuje, zvláště když má zvýšený příjem kalorií. Díky pohybu se totiž promění tělesná hmota na svaly a zároveň tedy fyzicky sílí.

Další chybou, které se lidé často dopouštějí, je to, že chtějí dodat tělu bílkoviny potřebné pro tvorbu svalové hmoty. Je sice pravda, že základ svalstva jsou právě bílkoviny, ale kvůli tomu nemusíme nutně konzumovat nadměrné množství masa, mléka nebo třeba vajec. Naopak, nadmíra bílkovin v těle je příčinou zátěže organismu. Pak se také tyto látky nebudou ukládat ve svalové tkáni. Pokud chcete přibrat nějaké to kilo, měli byste ve stravě přijímat hlavně sacharidy, teprve na druhém místě jsou zmiňované bílkoviny. Energie pro činnost svalů je čerpána hlavně ze sacharidů, díky nimž můžete i dále pravidelně cvičit a dojde k nárůstu svalové hmoty, a ne tuku.

Základem správného přibývání hmotnosti by mělo být přijímání dostatku sacharidů a bílkovin. Další potřebu energie pak lze dodat tuky a cukry. O tucích platí, že jsou tou nejkoncentrovanější formou energie. Do našeho jídelníčku bychom však neměli zařazovat tuky škodlivé, které obsahují například tučné sýry, smažené potraviny nebo dorty a zákusky. Naopak si vybírejte potraviny obsahující zdraví prospěšné tuky, jako jsou třeba ořechy, mandle, ryby, olivový olej.

Na každé jídlo byste si měli udělat čas a nezapomínat pravidelně jíst. Pokud se najíst nestíháte kvůli náročnému dni, mějte pro takový případ vždy po ruce malou svačinku, třeba v podobě cereální tyčinky a podobně. Dále si můžete dát malou svačinku v klidu večer, nebo volit při hlavních jídlech dne větší porce, než jste zvyklí.

magazin.cz

 

A jaké potraviny jsou vhodné? Výborným zdrojem energie jsou třeba cereální tyčinky, různá semínka a ořechy, rozinky, sladké druhy ovoce, sušené ovoce, džusy nebo mléčné koktejly. Cereálie připravované ve vařeném mléce dodají pak více energie a jejich nutriční hodnota bude vyšší.

Pokud chcete přibrat pár kilo, ideální svačinky pro vás budou třeba tousty s medem či džemem a margarínem, ze slaných jídel pak tmavý celozrnný chléb s kuřecím masem nebo tuňákem. K doplnění chodu mohou dobře posloužit třeba polévky, z nichž jsou vhodné hlavně luštěninové.

Maso si vybírejte spíše kuřecí, krůtí, králičí e ryby, a i přesto, že energeticky hodnotnější je maso hovězí a vepřové. To je ovšem ne moc zdravou variantou. K masu si dejte zeleninu, ať už čerstvou nebo restovanou. Jako dezerty volte moučníky s ovocem, kompot nebo pudink.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3