Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak si vybíráme barvy ovoce a zeleniny

Mnohdy těžko dokážeme odolat pestrobarevné zelenině a lákavému ovoci. A to je dobře. Barva ovoce a zeleniny má totiž tu schopnost, že ovlivňuje naše zdraví. Každá barva pak působí na něco jiného.

V plodech, hlízách, kořenech a natích všech rostlin bychom našli přírodní barviva. Ta mohou být sama o sobě bio aktivní. K této skupině patří třeba lutein, karotenoidy nebo xantofyly. V ovoci, zelenině a bylinkách jsou přítomny zdraví prospěšné látky. O důležitosti konzumace ovoce a zeleniny ví asi každý. Je však také dobré brát v úvahu svůj zdravotní stav a dodávat tělu tu správnou barvu. V některých případech se o ní tělo samo přihlásí. Pokud máte chuť na něco zeleného, nejspíš trpíte nedostatkem vitaminu C. Chuť na červené plody zase značí, že tělu chybí minerály.

 

Bílá

Bílé plody či natě dokáží působit proti stárnutí tkání a orgánů. Mohou také výrazně přispět ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Bílá ochraňuje naše srdce, působí jako prevence vzniku diabetu a nádorových onemocnění.

 

 

Zelená

Tato barva dokáže posílit imunitu, zlepšit zrak a zabránit vzniku degenerativních onemocnění očí. Hlavně těhotné ženy by měly dbát na přísun zelených plodů a jiných částí rostlin. Jejich těhotenství pak bude bezproblémové. Dále má zelená vliv na krevní oběh, pozitivně působí i při psychických problémech.

magazin.cz

 

Žlutá

Žlutá, to je prevence vzniku rakoviny a degenerativních onemocnění, jako je například Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Takto barevné ovoce a zeleniny téže barvy dokáží zpomalit stárnutí buněk a ochránit kardiovaskulární systém.

 

Oranžová

S přísunem této barvy si zvýšíte imunitu, harmonizujete tvorbu hormonů a posílíte regenerační schopnost buněk. Oranžová působí pozitivně na náš zrak, pokožku, nehty a vlasy. Přitom nás ochrání i před UV zářením.

 

magazin.cz

 

Červená

S červeným ovocem a červenou zeleninou můžete posílit své srdce a cévy. Červená barva chrání před škodlivými vlivy z okolního prostředí, jako je například kouř z cigaret či výfukové plyny.

magazin.cz

 

Fialová

Tato barva působí jako prevence vzniku civilizačních chorob, tedy například onemocnění srdce a cév, rakoviny, cukrovky či psychických nemocí. Fialová dále zpomaluje proces stárnutí a regeneruje buňky.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!