Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
dávkování vína ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Jak si vychutnáte víno až do poslední kapky, aniž by zvětralo

Jste zvyklí si denně dát sklenku vína? Už dlouhá léta se tvrdí, že pravidelný přísun trochy tohoto lahodného moku je pro tělo příznivý. Podporuje hubnutí, činnost srdce a snižuje riziko předčasné smrti.

Jenže pokud byste si chtěli dát sklenku denně, dostanete se před těžké rozhodnutí – opravdu se vyplatí načít láhev a nechat ji otevřenou několik dní? Není lepší vypít všechno najednou, dokud víno nezvětrá?

Některé druhy vín (např. typu Madeira) se nechávají zoxidovat záměrně, většině ovšem přístup vzduchu vůbec neprospívá. I kdybyste po otevření opětovně nasadili zátku, vzduch už se jednou do láhve dostal, a víno tedy postupně zvětrá. Zabránit se tomu ale dá, klíčem je správné uchovávání vína.

Vakuové pumpičky

Starým známým způsobem, jak zabránit oxidaci, jsou vakuové pumpičky. Jsou poměrně levné a použití je snadné. Než láhev opětovně utěsníte, prostě z ní pumpičkou odsajete veškerý vzduch, až vznikne částečné vakuum. Problémem je, že vzduch nikdy neodsajete všechen, navíc spolu s ním odstraníte i část aromatických látek. Tento způsob zamezení zvětrávání lze tedy doporučit jen pro případy, kdy vám jde řádově o hodiny, maximálně pár dní.

Kondom na víno

Čas od času se zrodí nějaký nový bláznivý vynález, který slibuje, že zvětrávání vína zabrání. Na Kickstarteru, což je zahraniční crowdfundingový portál, se loni na podzim objevil vinný kondom s prostým názvem Wine Condom. Na rozdíl od klasických kondomů se ten na víno dá použití opakovaně, v balení jich najdete deset, koupíte je na Amazonu a dohromady stojí cca 300. Investice je to poměrně levná, nicméně má háček.

Gumový kondom nasadíte na láhev shora, dokonale ji tedy utěsní, takže se vzduch nedostane dovnitř. Jenže on se nedostane ani ven. Vzduch, co se dovnitř dostal po otevření lahve, tam tedy zůstane. K nízké částce za kondomy byste tudíž museli připočítat ještě částku za sprej s inertními plyny (ideálně s argonem, důvod si vysvětlíme níže). Ty nepodléhají chemickým reakcím, kdybyste je před nasazením kondomu vstříkli do lahve, vše by bylo v pořádku.

Automatický dávkovač na víno

Poněkud méně bláznivou variantou, která se opravdu reálně používá v restauracích, vinárnách, ale i domácnostech, jsou automatické dávkovače na víno. Nejznámější z nich se jmenuje VinoTek a na rozdíl od výše zmíněného vinného kondomu dokáže víno uchovat bez ztráty chuti i po 30 dnů od otevření. Vyrábí se různé velikosti těchto dávkovačů, některé jsou dvoukomorové, a tak umožňují uchovávat červené i bílé víno v jednom přístroji.

Po otevření láhev vložíte do VinoTeku a nastavíte správnou teplotu. Vzduch v lahvi se automaticky nahradí čistým argonem, který je těžší než vzduch, a tak vytvoří bariéru před nepříznivým vlivem kyslíku. Bonusem je stylový vzhled dávkovače, který si můžete prohlédnout na webu věnovaném přístroji VinoTek. Na českém trhu se jedná o novinku, ale ve Francii a Itálii jsou podobné systémy používány už léta.

K tomuto článku není otevřena diskuze