Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Piercing / foto: Shutterstock

6 nejčastějších otázek ohledně piercingu

Zdobení těla je ve 21. století běžnější než kdy dříve. Ačkoli piercingy stále ještě nejsou vyloženě mainstremovou záležitostí, podle nejnovějších průzkumů má nějaký zhruba 30 % obyvatel naší země.

Současně s poptávkou vzrůstá počet spolehlivých tetovacích a piercingových studií, pokud tedy tato ozdoba láká i vás, jen do toho. Do začátku vám poskytneme pár informací.

V kolika letech si můžu nechat udělat piercing?

Občanský zákoník jasně stanoví hranici 18 let, což však neznamená, že jsou teenagerům piercingy zcela zapovězeny. Mladší ročníky ale potřebují souhlas rodičů či zákonných zástupců, nezbývá tedy než šikovně přemlouvat.

Kam všude lze piercing umístit?

Nejoblíbenější jsou dlouhodobě piercingy v uších, nose, obočí, pupíku a jazyku. Propíchnout si ale můžete nechat i bradavky nebo genitálie. Navíc existuje také tzv. mikrodermální piercing, který využívá jinou techniku, takže ho lze vsadit do kůže kdekoliv na těle.

Bolí to?

Ano i ne. Mnoho lidí si představuje strašnou bolest a bývají pak příjemně překvapeni, že to zas tak hrozné nebylo. Každopádně se ale jedná o vpich nebo implantaci, což je zásah, který ucítíte. Injekční umrtvování zvoleného místa je zbytečné, protože mezi ním a samotným zákrokem je minimální rozdíl. Záleží samozřejmě také na místě vpichu a vaší individuální toleranci vůči bolesti.

Jaký materiál mám zvolit?

Při výběru šperku se zaměřujte nejen na design, ale především na to, zda je vyroben ze zdravotně nezávadného materiálu. Z tohoto ohledu se nejlépe osvědčily piercingy z titanu a bioplastu, který se výborně hodí i pro alergiky. Pokud nepatříte mezi choulostivé jedince, nemusíte se bát ani oceli, zlata a stříbra. Podívejte se například na nabídku internetového obchodu https://www.sperkyleclay.cz/piercing.

Jak je to s piercingem a cukrovkou?

Zde je potřeba poradit se s ošetřujícím lékařem. Diabetes a piercing se obecně nevylučují, hojení však bývá delší, hrozí riziko infekce nebo odmítnutí šperku.

Jak se o nový piercing starat?

Aby nedošlo k infekci, je samozřejmě třeba šperk a místo vpichu pravidelně dezinfikovat. Postačí vám k tomu obyčejný solný roztok - špetka kuchyňské soli na 0,5 dl vody. Nedotýkejte se jej špinavýma rukama, šperkem zbytečně nehýbejte ani jej nevytahujte.

K tomuto článku není otevřena diskuze