Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Ufoni? Existují a jsou hloupí!

Slavný vědec Stephen Hawking si je jist tím, že ve vesmíru nejsme sami. Myslí si však, že mimozemšťané jsou hloupější než lidé.

Podle jednoho z nejznámějších astrofyziků Stephen Hawkinga je vesmírné univerzum plné dalších ras. Většina z nich bude ale s velkou pravděpodobností méně inteligentní než lidé.

Fatální následky
Hawking tuto svou myšlenku zakomponoval do projevu, který pronesl ku příležitosti padesátého výročí existence americké vesmírné agentury NASA. Dodal, že je málo pravděpodobné, aby se v celém vesmíru život vyvinul pouze na Zemi.

Zároveň varoval, že setkání s mimozemskou civilizací by pro lidstvo mohlo mít fatální následky. „Na alieny si dávejte dobrý pozor,“ pronesl Hawking. „Při setkání s nimi byste mohli být nakaženi chorobou, proti které nemáte přirozenou obranu.“

Spíše více než méně astronomů v další vesmírný život věří. Jako podklad k tomuto názoru jim slouží skutečnost, že ve vesmíru jsou miliardy hvězd a planet.

Dojde ke střetu?

Na univerzitě George Washingtona se Hawking zabýval problémem, jak je možné, že se lidstvo ještě s žádnými mimozemšťany nestřetlo (tedy aspoň to není oficiálně potvrzeno).

Jako odpověď nabídl tři možnosti. První si zakládá na tom, že život jakéhokoliv druhu je ve vesmíru naprosto výjimečný. Druhá počítá s relativně běžnou existencí nižších, méně inteligentních forem života a zároveň minimem těch chytrých. Jako třetí variantu uvedl, že ve vesmírném měřítku inteligentní formy života rychle zanikají, protože samy sebe zničí.

„Osobně preferuji druhou hypotézu, to znamená, že primitivní život je běžný, inteligentní však vzácný,“ říká Hawking.

Vzhůru na Mars!
Profesor vyzývá ke zkoumání velmi vzdálených, Zemi podobných planet, které kolem sebe mají mnoho hvězd. Takových už bylo podrobeno výzkumu 287, na žádné z nich však známky života nalezeny nebyly.

„Zatím tyto planety nemůžeme navštívit, ale naším primárním a dlouhodobým cílem by mělo být nacházení způsobů, jak se k nim dostat,“ domnívá se fyzik. Myslí tím horizont příštích 200 a 500 let.

Volá také po masivních investicích do projektů kolonizace Marsu a Měsíce. Je přesvědčen o tom, že to je jediný způsob, jak by lidstvo mohlo přežít další tisíce a milióny let.

Existují ufoni? A jací podle vás jsou?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 401