Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vyhrajte chytrý mobilní telefon

Chytré telefony vytlačují postupně z trhu klasické přístroje

magazin.cz
Stejně jako chytré telefony vytlačují postupně z trhu klasické přístroje, budou během několika let tablety konkurovat běžným počítačům. Co je to vlastně tablet? Jde v podstatě o notebook, chcete-li přenosný počítač, s dotykovým displejem. Nemá tedy klasickou klávesnici. Dotykový displej je jediným způsobem, jak je možné zařízení ovládat. Funkčně se blíží spíš menším netbookům. Dříve bylo běžným vybavením tabletu ovládací pero. Systém totiž nebyl zcela uzpůsoben na ovládání prsty. Revoluci v tomto směru přinesl až Apple se svým iPadem. Tablet se najednou stal spíše hračkou a zdrojem multimediální zábavy. Pořídit si jen samotný přístroj však nestačí. Abyste jej naplno využili, je nezbytné mít také připojení k internetu. To vám umožní lehce vyřizovat emaily, bavit se nad drby, přečíst si aktuální zprávy nebo komunikovat s přáteli na Facebooku a Twitteru. Podle analytické studie firmy NPD používá dnes téměř třetina dotázaných lidí právě pro brouzdání na sociálních sítích raději tablet než notebook.


Jak je to s tabletem a připojením na internet?

Ideální je využít připojení k internetu v 3G síti. Tato technologie umožňuje rychlé datové přenosy. Pokud se tedy nacházíte v místě pokrytém právě 3G sítí a připojíte se k internetu, budou se vám stránky načítat opravdu velkou rychlostí. Velmi rychle stáhnete také emaily nebo oblíbenou písničku. Velká výhoda je, že na rozdíl od pevného internetu nemusíte sedět doma u počítače. Nejkvalitnější síť a jednu z nejvíce rozšířených – celkem pokrývá 43 % populace – nabízí operátor O2. Ani ostatní operátoři ale nezůstávají pozadu. Brzy se tak dočkáme rychlého mobilního surfování prakticky všude.


Jenom síť nestačí

Většina tabletů už obsahuje vestavěný 3G modem. Abyste se ale mohli připojit, je nutné pořídit si tarif mobilního internetu. To už dnes není pro vaši peněženku nijak závratná záležitost. U O2 seženete měsíční paušál již od 300 Kč, T-Mobile začíná na 399 Kč a Vodafone na 525 Kč. Všichni tři operátoři nabízejí také tarify pro občasné připojení.


Konkurenti iPadu

Obrovský úspěch iPadu nedá ostatním výrobcům spát. Srovnatelné modely tabletů tak už představily firmy Samsung, Toshiba, LG, HTC nebo Asus. Ceny jsou různé a pohybují se od zhruba deseti tisíc výše. Výhodněji můžete tablet pořídit u operátorů za dotovanou cenu. Všichni tři nabízejí model Galaxy TAB značky Samsung, který je považován za konkurenci rovnou populárnímu iPadu. Ceny najdete na stránkách jednotlivých operátorů.


Soutěž o 2× 1 mobilní telefon NOKIA C3 
slosování 7. 4. 2011
SOUTĚŽNÍ OTÁZKU NAJDETE ZDE 


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2