Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žena z Afriky / foto: shutterstock

Ženská obřízka na vlastní kůži

Teliwel popisuje své zážitky z hrůzného rituálu, který dodnes podstupují až 3 miliony dívek ročně. Ona k němu byla přinucena dokonce dvakrát.

Teliwel Diallo se narodila v africkém státě Guinea, kde také žila a vyrůstala až do svých 15 let. Poté, co byla opakovaně nucena podstoupit obřezání ženských intimních partií, se rozhodla k radikálnímu řezu ona. Nechtěla už dále trpět pod nadvládou nesmyslných tradic a stát se pouhým otrokem pro potěšení svého muže. I přes mnohé útrapy se jí podařilo dostat se do Belgie, kde dnes svobodně žije a informuje veřejnost o tradičním rituálu ženské obřízky.

Skutečný příběh africké dívky

Už v osmi letech byla malá Teliwel odvedena do lesa spolu s ostatními podobně starými děvčaty, aby podstoupily rituál, podle kterého se měly stát ženami. Vše měly na starosti babičky dívek, které je povzbuzovaly a vychvalovaly posvátný obřad. Dívkám slibovaly osvobození a očištění, měly se stát součástí ženské komunity, což jim dávalo právo vdát se a mít děti. Pokud by dotyčná obřad odmítla, uvrhlo by to hanbu na ni i na celou její rodinu. Teliwel popisuje svůj strach, který ještě zesílil, když slyšela křik a pláč ostatních dívek. Zařekla se však a slíbila si, že bude statečná. Když přišla její chvíle, stará žena ji vzala do chatrče a sundala jí šaty. Najednou byla povalena na zem a znehybněna. V okamžiku ji stará žiletka připravila o klitoris i velké a malé pysky. Bolestí skoro nedýchala a byla v takovém šoku, že nebyla schopná ani plakat. Jediné, co si v tu chvíli uvědomovala, byla myšlenka, že být ženou je naprosto ohavné. V 15 letech byla nucena podstoupit tento traumatizující zážitek znovu. Původní zákrok byl prý nedokonalý a Teliwel by zůstala nečistá. Nemohla by být součástí ženské komunity ani se vdát. Poté, co při zákroku ztratila vědomí, vzepřela se tradicím i své rodině. Sebrala poslední zbytky sil a podařilo se jí uniknout ze země, kde je tento nesmyslný rituál stále ještě aktuální.

Důvody ženského obřezávání

Ženská obřízka je v současnosti v mnoha afrických státech již oficiálně zakázána, avšak často je i nadále praktikována tajně. Bez tohoto ohavného zákroku by se v mnohých afrických zemích ženy neprovdaly, muži totiž neobřezanou ženu považují za nečistou a neúplnou, teprve až po obřezání se dotyčná stává ženou v pravém slova smyslu. Nejčastěji prohlašují, že ženský klitoris jim připomíná zmenšený penis a žena je kvůli tomu částečně mužem. Jeho odstranění zabrání možné homosexualitě a přesně určí ženě její celoživotní roli. Hlavním důvodem je však potřeba muže získat nad ženou absolutní moc a vzít jí právo na tělesné prožitky, které si nárokují pouze pro sebe. A právě z toho důvodu jsou ročně zmrzačeny statisíce žen, které si v sobě nesou doživotní trauma i nemalé zdravotní komplikace, pokud se jim vůbec podaří zákrok konaný často v nulových hygienických podmínkách přežít.

Ženská obřízka na vlastní kůži

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!