Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Novofundlandský pes / foto: foto: Lenka Marousková se souhlasem Šárky Tůmové

Velký pes, obří láska

Milujete psy a berete je jako členy rodiny? Chcete velkého psa, co bude vhodný k dětem a na cvičáku se vám nechce trávit celé dny? Potom je novofundlandský pes tou nejlepší volbou.

Novofundlandský pes je dobračisko samo

Novofundelák je takový huňatý medvídek. Štěňátka vypadají jako chlupaté kuličky a i v dospělosti vyloženě jejich vzhled a srst lákají zabořit prsty do jejich měkkého kožíšku. Přátelská a mírná povaha toto plemeno předurčuje k chovu v rodinách s dětmi. K dětem bývají tito psi opatrní a trpěliví.

Novofundlandský pes
Novofundlandský pes – Zdroj: foto: Lenka Marousková se souhlasem Šárky Tůmové

Trocha slintání, hodně chlupů

Pokud vám vadí, že někde máte psí chlupy, pořiďte si naháče a nebo raději na psa zapomeňte. Novofundlandský pes má chlupů vážně moc a musí se pravidelně vyčesávat. I tak ale zkrátka chlupy ztrácí. A ano, je to velký pes a občas si o vás utře oslintanou tlamu. Není to tak, že by mu od ní visely prapory, ale stane se.

Výcvik je možný, ale nečekejte zázraky

Novofundlandský pes se základní povely naučí a zvládne je dobře, ale musí se mu zkrátka chtít. Na všechno si musí přijít sám a dělat vše pro svoji radost, nikoli pro radost páníčka. Není to z tvrdohlavosti, ale spíše z toho, že to má lidově řečeno na salámu. Svoji rodinu bere jako svoji smečku a bránil by ji. Je to velký pes s obřím srdcem a miluje zcela bezpodmínečně.

Správný parťák
Správný parťák – Zdroj: foto: Lenka Marousková se souhlasem Šárky Tůmové

Jeho chov opravdu není vhodný do panelákového bytu. Ideální je pro něho domek se zahradou, kde se dostatečně vyblbne, ale pak si rád vběhne do domu, do pohodlí svého pelíšku. Umí se rozvalit a nechat se mazlit, nechá si toho líbit poměrně dost. Na zahradě pak působí jako hlídač spíše svojí velikostí a vzhledem než tím, že by štěkal na každého, kdo projde okolo. Případného lupiče by nejspíš oslintal a nechal se hladit. Ovšem je to o povaze každého psa tohoto plemene, tak na to rozhodně nespoléhejte. I mezi těmito psi se najde ostrý hlídač.

Takže pokud chcete velkého přátelského psa, co je neskutečný pohodář, pořiďte si tohoto chlupatého obra a získáte tak obří psí lásku.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Novofundlandsk%C3%BD_pes

 

 

 

Velký pes, obří láska

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!