Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chyby při vaření / foto: shutterstock

Nejčastější chyby, které děláme při vaření – přeháníme restování, špatně marinujeme a jídlu chybí čerstvé bylinky

Vaření je umění. Pokud občas nejsme s výsledným pokrmem spokojeni, možná za to mohou naše návyky a rozšířené mýty ohledně vaření. Podívejme se proto na některé z nejčastějších chyb, které děláme při vaření, a jak jim předejít.

Moc dlouho restujeme cibulku

Cibule je základem mnoha receptů, a právě proto je důležité ji umět správně připravit. Pokud ji necháte na pánvi příliš dlouho, ztratí svou sladkost a jídlu propůjčí tak akorát hořkou chuť a kouřové aroma. Cibulku proto osmažte jen krátce, dokud nezměkne a neuvolní svou vůni. Pak můžete přidat další ingredience a pokračovat ve vaření. Cibule se bude vařit společně s ostatními potravinami, takže není třeba ji dlouze předvařovat. Takto bude mít cibule tu správnou chuť a texturu.

Restování cibule není třeba přehánět
Restování cibule není třeba přehánět – Zdroj: Shutterstock.com

Marinujeme v kovových nádobách

Aby vaše maso bylo šťavnaté a plné chuti, je dobré ho nechat nějakou dobu marinovat. Ale pozor, ne všechny nádoby jsou pro marinování ideální. Některé kovové misky mohou způsobit, že marináda zoxiduje a dá vašemu jídlu nepříjemnou kovovou příchuť. Proto raději používejte plastové misky, sáčky nebo keramické nádobí, které nebudou reagovat s kyselinami v marinádě. Tak si zajistíte, že vaše maso bude mít mnohem lepší chuť.

Nepoužíváme čerstvé bylinky

I když je používání sušených bylinek o mnoho jednodušší, čerstvé bylinky mají mnohem intenzivnější a bohatší chuť. Sušené bylinky totiž často ztrácejí svou vůni, barvu a nejsou tak dobré jako čerstvé. Pro ty nejlepší pokrmy se proto vyplatí investovat do čerstvých bylinek a správně je uchovávat, aby vydržely co nejdéle. Čerstvé bylinky vám pomohou vytvořit lahodná a zdravá jídla, která potěší vás i vaše hosty.

Čerstvé bylinky dodají to správné aroma
Čerstvé bylinky dodají to správné aroma – Zdroj: Shutterstock.com

Přidáváme olej do těstovin

Dáváte do těstovin olej? To je velká škoda, protože takto do sebe těstoviny nemohou nasáknout omáčku. Přidávání oleje, aby se těstoviny neslepily, je mýtus, který do italské kuchyně nepatří. Místo toho použijte během vaření dostatek vody a těstoviny pravidelně míchejte, aby se nespojily. A nezapomeňte je uvařit jen do bodu, kdy jsou ještě trochu tvrdé, a pak je rychle smíchejte s omáčkou. Tak budou mít nejlepší texturu a přijmou všechnu tu dobrou omáčku tak, jak mají.

Neproplachujeme konzervované luštěniny

Pokud máte rádi například konzervované fazole, možná si myslíte, že je stačí jen otevřít a ohřát. Ale než to uděláte, měli byste je ještě propláchnout pod tekoucí vodou. Proč? Protože tak zbavíte fazole zbytečného sodíku a škrobu, který se hromadí v konzervě. Současně tím také zmírníte jejich kovovou příchuť z konzervy, která by mohla pokazit váš pokrm. Takže příště, když budete chtít použít konzervované fazole či jiné luštěniny, nezapomeňte je předem opláchnout. Uděláte tím dobře i svému zdraví.

 

Zdroj:

https://worldfamilys.com/cookingmistakes/9/?fbclid=IwAR3DaToD-1KXmAkjPMX01A8PvQb1ymv-GgcaKA7eZ--hA8C3grsFWyG_4XA

 

Nejčastější chyby, které děláme při vaření

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!