Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinná léčba / foto: shutterstock

Jarní bylinky pro krásu i zdraví. Co můžete sbírat právě teď?

Předjaří a brzké jaro je ideální obdobím na sběr bylin, které nám po zimě pomohou detoxikovat organismus, vypořádat se s únavou a dodají tělu spoustu užitečných látek. Vypravte se proto na procházku do přírodní lékárny.

Rostliny, které chcete sbírat, si nejprve důkladně nastudujte, abyste je v přírodě bezpečné poznali. Pozor, některé byliny se nesmí užívat spolu s léky, a ne všechny jsou vhodné v těhotenství nebo při kojení. Sbírejte je co nejšetrněji, pokud využíváte kořeny, ponechte na místě vždy několik rostlinek, aby se mohly rozmnožit. Bylinky sbírejte za suchého a slunného počasí a ideálně dál od silnic a průmyslových oblastí. Domů je neste v košíku nebo plátěné tašce, v igelitu se zapaří.

Medvědí česnek je oblíbenou jarní bylinkou
Medvědí česnek je oblíbenou jarní bylinkou – Zdroj: Shutterstock.com

Kopřiva

Mezi první jarní byliny patří bezesporu kopřivy. Využívá se list i kořen. Pomáhá při urologických problémech, snižuje krevní cukr a je bohatou zásobárnou některých minerálů a vitamínů. Za šálek kopřivového čaje vám poděkují především vaše vlasy.

Plicník

Plicník, jak už název napovídá, využijete při onemocněních dýchacích cest. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Sbírají se pouze listy, nikoliv květy.

Pampeliška

Z pampeliškového kořene se dá kromě jiného uvařit výborná náhražka kávy. Snižuje cukr v krvi, má příznivý účinek na plíce, játra a močový měchýř. Sbíráme ještě před rozkvětem. Z pampeliškových květů pak připravíte lahodný pampeliškový med.

Z pampelišky můžete připravit i med
Z pampelišky můžete připravit i med – Zdroj: Shutterstock.com

Podběl

Podběl je odpradávna využívá k léčbě dýchacích cest, při astmatu a kašli. Uvolňuje totiž hleny. Jeho listy můžete přikládat na rány, ekzémy a záněty.

Kostival

Kostival je mocnou bylinou, která podporuje hojení ran, urychluje léčbu zlomenin, mírní bolest kloubů a svalů a působí proti křečím. Sbírá se kořen.

Medvědí česnek

Medvědí česnek je skvělou bylinou pro jarní detoxikaci organismu. Podporuje trávení, čistí ledviny, snižuje krevní tlak i cholesterol a pomáhá při nadýmání. Listy česneku netrhejte, ale stříhejte, jinak se může poškodit cibulka. Užívá se čerstvý.

 

Zdroj:

https://www.naturway.cz/rady-postupy/jarni-bylinky-mocna-sila-prirody

https://www.prodejnabylin.cz/blog/tipy-na-jarni-sber-a-suseni-bylinek/

https://www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/jarni-silaci-ktere-se-vyplati-nasbirat

https://kpramenizdravi.cz/poslove-jara-z-rise-bylinek/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwrcKxBhBMEiwAIVF8rAlo68vUAw6sKXJtq5nFLqnXU5XA8SFmYjLARTtc2zQnoxKKuuUcJBoCSi8QAvD_BwE

 

Jarní bylinky pro krásu i zdraví. Co můžete sbírat právě teď?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!