Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Největší zabijáci mezi potravinami

Některé potraviny nejsou zrovna moc zdravé, víme o tom asi všichni. Ruku na srdce, občas si ale něco nezdravého dá každý. Které potraviny nám ale nejvíce ničí zdraví? A jak se negativně podepíší na našem zdravotním stavu?

Všechny tyto nezdravé potraviny vypadají zprvu nevinně. Dobře chutnají, zasytí nás či zaženou žízeň. Pokud to však s jejich konzumací přeháníme, můžeme si snadno způsobit nepříjemné zdravotní problémy, v extrémním případě nás mohou i zabít. A které potraviny že to jsou?

 

Sušenky s vysokým obsahem cukru

Nadměrná konzumace sušenek s vysokým obsahem cukru se může negativně podepsat na našem zdravotním stavu. Zejména si dejte pozor, pokud je v sušenkách přidaný bílý rafinovaný cukr nebo sladící látky, jako jsou fruktózový nebo glukózo-fruktózový sirup. Tyto látky totiž způsobují v našem těle navyšování tukové vrstvy, a to jak podkožní, tak útrobní, tedy kolem vnitřních orgánů. A pokud spojíme dohromady tuk a bílý rafinovaný cukr, může snadno vzniknout diabetes druhého typu, obezita a předpoklad k rozvoji plísní v těle.

 

magazin.cz

 

Energy drinky

Hlavní potíž energy drinků je v tom, že obsahují mnoho jednoduchých cukrů a povzbuzujících látek. To vše působí na centrální nervovou soustavu a zatěžuje naše srdce. Pokud jste zdraví a čas od času si třeba při větší zátěži dáte energy drink, je vše v pořádku. Konzumace energy drinků by se však neměla stát každodenní záležitostí. Jinak se zvyšuje riziko vzniku cukrovky druhého typu, obezity a dalších zdravotních komplikací.

 

Salámy

Česká republika je mezi prvními zeměmi na celém světě z hlediska četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Jednou z příčin vzniku tohoto zhoubného onemocnění je i nadměrná konzumace salámů. Ty totiž obsahují mimo jiné dusičnany a dusitany, soli a někdy i barviva. Škodlivé látky, které se nám dostanou do těla, se pak usazují právě ve střevě. Kromě salámů byste si měli dávat pozor i na jiné druhy uzenin.

magazin.cz

 

Smažené brambůrky

Smažené brambůrky obsahují velké množství tuku a soli. Zato v nich vůbec nenajdeme vitamíny a enzymy, místo toho tam jsou barviva a konzervanty a další přídavné látky, například glutaman. A nadmíra smažených brambůrků vede k obezitě a s ní spojeným zdravotním problémům.

magazin.cz

 

Nevhodné rostlinné oleje

Pokud v kuchyni používáme často špatné rostlinné oleje, nebo i ty dobré, ale špatným způsobem, zaděláváme si tak na zdravotní problémy. Při smažení či pečení mohou totiž vzniknout škodlivé látky, jako jsou třeba trans mastné kyseliny nebo ztužené tuky (které mimo jiné najdeme například v čokoládě, zmrzlinách nebo cukrovinkách). V některých rostlinných olejích je obsaženo vysoké množství omega-6 mastných kyselin, které mohou v našem těle podpořit tvorbu zánětů a celé řady onemocnění, včetně chorob srdečně cévních.

 

 

Saláty s majonézou

K výše zmíněným salátům bychom mohli ještě připojit třeba chlebíčky či paštiky a podobné výrobky. Většinou v nich jsou obsaženy potraviny ne příliš kvalitní a také škodlivé tuky. V takovém majonézovém salátu tak najdeme třeba výrobní salám, jehož složení je zhruba následující – zbytky masa, kůže, kosti, chrupavky. Salát je pak plný ještě živočišných tuků, konzervantů, zahušťovadel a barviv. Tyto látky se mohou negativně podepsat na našich trávicích orgánech, cévách i srdci.

magazin.cz

 

Instantní polévky

V instantních polévkách je mnoho konzervantů, barviv, umělých příchutí a aromat. Častá konzumace těchto potravin vede k vyšší tvorbě útrobního tuku. V důsledku s tím se zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a dalších zdravotních komplikací.

Se všemi výše zmíněnými důsledky, které se projeví na našem zdravotním stavu, musíme počítat i při časté konzumaci všech průmyslově zpracovaných potravin, které si koupíme třeba ve fast foodech. Takže raději všeho s mírou.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!