Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hnojení skořápkami / foto: shutterstock

Vaječné skořápky jsou skvělé hnojivo a pomůžou i v boji se slimáky

Pokud máte doma nějaké vaječné skořápky, nevyhazujte je. Mají totiž i další uplatnění, které vás možná zatím ani nenapadlo. Byla by opravdu škoda, kdyby tento přírodní zdroj vápníku skončil jen tak v koši.

Posilující hnojivo pro rostliny

Vaječné skořápky lze velice dobře využít jako přírodní hnojivo pro vaše rostliny. Stačí je rozdrtit a nasypat do země kolem rostlin, nebo je promíchat s půdou. Vaječné skořápky obsahují hodně vápníku, který je důležitý pro zdravý růst rostlin. Vápník posiluje buňky a kořeny rostlin, což jim pomáhá lépe růst a plodit. Navíc působí vaječné skořápky také jako mulč, který chrání rostliny před hnilobou, plísněmi a různými nemocemi.

Účinná ochrana před slimáky

Pokud máte na zahradě problém se slimáky, kteří ničí vaše rostliny, můžete vyzkoušet tento tip. Vezměte prázdné vaječné skořápky a rozdrťte je na malé kousky. Pak je posypte kolem rostlin, které chcete chránit. Slimáci nemají rádi ostré a tvrdé věci, takže se jim budou chtít vyhnout. Tímto způsobem si můžete udržet zahradu čistou od věčně hladových slimáků a také zdravou bez použití chemikálií.

Skořápky najdou ještě další využití
Skořápky najdou ještě další využití – Zdroj: Shutterstock.com

Praktický květináč pro sazenice

Skořápky od vajec můžete využít i jako originální květináče pro vaše sazenice. Vaječné skořápky jsou dost pevné, aby udržely vlhkou zeminu a zároveň umožní odvodnění pro kořínky rostlin. Až budou sazenice dost velké na to, abyste je přesadili do větších květináčů nebo do zahrady, stačí jen rozlomit vaječné skořápky a zasadit je spolu se sazenicemi do země. Vaječné skořápky se postupně rozpadnou a dodají rostlinám cenný vápník a jiné minerály.

Zdroj vápníku pro zvířata

Vaječné skořápky se také doporučují jako přírodní zdroj vápníku zejména pro hospodářská zvířata. Vápník je potřebný pro silné kosti, peří a krunýře a pomáhá chránit zvířata před různými chorobami. Stačí skořápky rozmělnit nebo rozdrtit v mixéru a prosetý jemný prášek přidávat do krmiva. Kuřata, ptáci a další hospodářská zvířata vám  za tento přírodní doplněk poděkují.

 

Zdroj:

https://zahradkaruvrok.cz/2023/02/vajecne-skorapky-na-zahradu/

https://www.dumazahrada.cz/clanek/hnojivo-z-skorapek-20230622.html

 

Vaječné skořápky jsou skvělé hnojivo a pomůžou i v boji se slimáky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!