Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Medvědí česnek / foto: shutterstock

Sběrači medvědího česneku plundrují místa jeho výskytu

Nasbírat medvědí česnek si můžeme na konci zimy a začátkem jara. Nasbírat však s ohledem na přírodu, ne ničit místa jeho výskytu!

Prospěšnost medvědího česneku se popřít nedá. Kromě zdravotních benefitů, jako je podpora imunitního systému a  trávení, detoxikace těla, antibakteriální účinky, vysoký obsah vitamínu C a také A, B, obsah železa, vápníku a hořčíku, je medvědí česnek perfektním doplňkem do kuchyně.

Zelený zázrak z lesa láká nejen pro svojí až lékařskou moc, ale i pro peníze

Lužní lesy, kde je vlhčí prostředí, listnaté a smíšené porosty s potoky zažívají s prvními slunečními paprsky a jarními teplotami nájezdy sběračů medvědího česneku. Listy s nezaměnitelnou vůní česneku každoročně zavedou do lesa mnoho lidí, kteří znají jeho blahodárné účinky na lidský organismus. Natrhat si tento zelený zázrak pro vlastní potřebu můžeme, a pokud se v kobercích medvědího česneku nebudeme chovat jako ,,slon v porcelánu“, přírodě neublížíme. Mezi lidmi jsou ovšem i sběrači, kteří medvědí česnek sbírají, nebo výstižněji řečeno rvou takzvaně na kšeft. A to je kámen úrazu. S vidinou zisku z prodeje často sběrači poničí celou oblast výskytu. Je třeba myslet i na to, že v národních parcích je sběr zakázán.

Medvědí česnek v lese
Medvědí česnek v lese – Zdroj: Shutterstock.com

Jak bezpečně poznat medvědí česnek?

Pokud patříte k ohleduplným sběračům, kteří si chtějí nasbírat košík listí pro vlastní potřebu, směle do toho. Listy rostou jednotlivě ze země. Tím se liší od listů konvalinky, se kterou je velmi snadné si ho splést. Listy konvalinky vyrůstají z jednoho stvolu, malý kousek nad zemí, ne jednotlivě. Bezpečně poznáme medvědí česnek také podle vůně. Typické česnekové aroma nás ochrání od záměny s jinou rostlinou.

Medvědí česnek v kuchyni
Medvědí česnek v kuchyni – Zdroj: Shutterstock.com

Ideální je nasbíraný medvědí česnek ihned zpracovat

Nasbírané listy je vhodné okamžitě zpracovat. Přidat je do pokrmů, s přidáním soli udělat pesto, nebo listy usušit. Rozhodně se nevyplatí listy skladovat v ledničce bez další úpravy. Konzumací medvědího česneku získáme výše jmenovaný koktejl vitamínů a dalších pozitivních vlivů na lidský organismus. Medvědí česnek má navíc tu super vlastnost, že v pokrmech nahradí klasický česnek. To ocení zejména milovníci česneku, kteří ho ze zdravotních důvodů museli z jídelníčku vyřadit. Medvědí česnek zažívání nekomplikuje.

Až se vypravíte na sběr česneku, chovejte se v přírodě tak, aby za vámi nezbyla jen udupaná hlína. Myslete na to, že za rok si sem budete chtít přijít tento jarní zázrak nasbírat znovu.

 

Zdroj:

https://ceskozdrave.cz/proc-vyrazit-sber-medvediho-cesneku/

Sběrači medvědího česneku plundrují místa jeho výskytu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!